Sverige
28 juni 2020 20:14

Deckardrottningen utsattes för övergrepp i hästidyllen

SommarpratSofie Sarenbrant växte upp på en idyllisk hästgård i Östergötland. Men i det fördolda utsattes hon för sexuella övergrepp från det att hon var liten flicka. Det berättade deckardrottningen i ett mycket starkt "Sommar i P1" under söndagen.

Deckardrottningen utsattes för övergrepp i hästidyllen
Sofie Sarenbrant har skrivit snart åtta bästsäljande deckare och tävlat hoppning upp till 1,20. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sofie Sarenbrant har en bakgrund inom hästvärlden och är en av Sveriges mest lästa deckarförfattare. Under söndagen gjorde hon debut som sommarpratare i Sveriges Radios ”Sommar i P1” – och hennes modiga historia har slagit ner som en bomb.

Mitt i familjelyckan på hästgården i Östergötland pågick det övergrepp från det att Sofie Sarenbrant var blott åtta år gammal till hennes tidiga tonår. En hemlighet som hon bar på under många år och som tog sig uttryck i ätstörningar och svår depression. Till slut var det så illa att hon övervägde att ta sitt eget liv – men hon valde att leva och berätta för sina föräldrar och syskon som gav henne sitt fulla stöd.

Sofie Sarenbrant berättar sin historia med stundtals ansträngd andhämtning och lyssnaren blir plågsamt medveten om den smärta och skam som hon fått leva med under så många år – och samhällets syn på den här typen av brott. Men det finns också styrka och hopp att hämta i det hon berättar. Att hon valde livet  – och fick uppleva både sina älskade barn och drömmen om att få rida in på Friends arena i samband med ”Stjärnornas hoppning” under Stockholm International Horse Show förra året – det är något som etsar sig fast.

Lyssna på ”Sommar i P1” med Sofie Sarenbrant här.

Här under kan du också läsa hennes Instagraminlägg, där det finns information och råd om du själv eller någon du känner är drabbad och behöver hjälp.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Tack från djupet av mitt hjärta. ❤️ Att mötas av förståelse och kärlek från er som lyssnat är otroligt betydelsefullt och rörande. Jag läser alla kommentarer, men kanske inte kommer att hinna svara. Mitt viktigaste budskap: Du är inte ensam. Och det finns hjälp att få: . Om du är under 18 år kan du ringa till @bris116111 för att få prata med en kurator. Numret är 116 111. Telefonlinjen är öppen idag 14-21. . Idag har också @ecpatsverige för barn och unga extra öppet kl 9-16. Nummer: 020-112 100. . Är du vuxen och behöver prata? Idag har @risesverige också sin stödtelefon extra öppen kl 15-17. Nummer: 08-6960095. . Har du tankar på att ta ditt liv, eller har du en nära anhörig du är orolig för? Då kan du ringa 90101. Du är alltid anonym. Självmordslinjen drivs av föreningen @mindsverige som har utbildat volontärer att prata med. Det går att ringa alla dagar kl 06-24. . Om du är i en akut psykisk kris, så kan du ringa Vårdguiden 1177 dygnet runt. Där svarar en kunnig sjuksköterska som ger råd och kan vägleda dig om du till exempel bör vända dig till akuten eller vårdcentralen. . Jag blir väldigt rörd och tacksam över att flera organisationer väljer att ha extra öppet idag. Tack ❤️ #sommarip1

Ett inlägg delat av Sofie Sarenbrant (@sofiesarenbrant)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden