Avelsnyheter
22 januari 2020 16:59
Ridsportplus

Sondmatning och envishet räddade stoföl

FöldramatikAtt det kan vara problem med att få nyfödda föl att dia är inte helt ovanligt. Att ett föl helt saknar sugreflex händer dock inte så ofta - men det var verkligheten när stofölet Nannie föddes på stuteri Herkules för några dagar sedan. Här berättar uppfödaren Michelle Paulsson hur hon löste problemet tillsammans med erfarna veterinärer.

Sondmatning och envishet räddade stoföl
Stöfölet Herkules Nannie har klarat de första kritiska dygnen. Till höger Michelle Paulsson med hingsten Moorfield Ted. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Shire-fölet Herkules Nannie föddes den 19 januari hos stuteri Herkules mellan Klippan och Ängelholm var hon kvickt uppe på benen efter en snabb fölning.
    – Hon var pigg och fin och galopperade runt snabbt, säger Michelle Paulsson som äger och driver stuteriet.

    Vi har aldrig haft något föl som inte visar något intresse överhuvudtaget. Michelle Paulsson.

    Men allt var inte frid och fröjd. Snart visade det sig att stofölet inte visade något intresse för att dia.

    – Vi har ibland haft föl som har varit ointresserade av att dia de första timmarna, ibland upp till en vecka. Men tidigare har vi alltid kunnat lyckas med flaskmatning alternativt att de dricker ur spann under en kortare tid innan vi lyckas få dem att ta spenen.
    – Fölningarna kompliceras ibland av att fölen är stora och att stona ibland går längre än förväntat. Vi har haft ston som går tolv månader och fölen är då ofta stora. Detta ger ibland trötta föl som behöver hjälp i början med att få i sig mat och vi får ge på flaska och så småningom få dem på juvret.

    – Det ovanliga med det här stofölet är att hon inte hade någon sugreflex alls och att vi inte lyckades med några försök att få i henne mjölk, säger Michelle Paulsson.

    Neurologiskt tillstånd

    Veterinär kopplades in och man tror att Nannie kan ha fått Dummysyndromet, ett neurolgiskt tillstånd som drabba föl de första levnadsdygnen. Ett av symptomen är just ointresse för att äta.
    – Och hon var liksom som lite inne i sin egen bubbla. Kanske att fölningen gick lite för snabbt. säger Michelle Paulsson som fick börja ett envist arbete för att få Nannis intresserad av mat.

    Nannie2
    Nannie var snabbt uppe på benen efter fölningen. Foto: Privat

    För att lösa näringsbehovet började Nannie att sondmatas.
    – Det är ju ett sätt att försöka stimulera svälgreflexen. Och så har vi masserat svalget och försökt föra in flaska i munnen på henne, säger Michelle Paulsson som är en erfaren uppfödare och i år väntar 20 föl.

    Fölet behandlades också med lite cortison, som kan stimulera utvecklingen och få ner eventuell hjärnsvullnad.

    Två dygn

    Efter två dygn med sondmatning var tredje till fjärde timme hände det magiska – Nannie började dia på sin mamma.
    – Vi har fått så bra professisonell hjälp av våra veterinärer, säger Michelle Paulsson som dock inte vågar pustar ut helt och hållet ännu.
    – Nej, vi har varit uppe och sett till henne i natt också. Det gäller att hålla koll ett tag till nu.

    Se film när Nannie diar nedan.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden