Dressyr
20 maj 2019 12:06
Ridsportplus

Sönke Rothenberger: ”Tankarna på de hästar vi inte lyckades få ut är med mig hela tiden”

FramåtNågra månader efter branden hos familjen Rothenberger börjar vissa saker återgå till det normala, medan annat aldrig blir sig likt.
– Läget för båda är stabilt, men deras framtid är fortfarande oviss, säger Sönke om två framtidshopp som brännskadades och berättar mer om vägen tillbaka, inklusive siktet mot EM.

Sönke Rothenberger: ”Tankarna på de hästar vi inte lyckades få ut är med mig hela tiden”
”Tiden efter branden har varit väldigt tuff. Ljuset i tunneln är att hästarna som överlevt har klarat det väldigt bra och fortsätter att utvecklas”, säger Sönke Rothenberger, här med Cosmo. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Två månader efter branden var Sönke Rothenberger i Sverige för att hålla clinic hos Equestrian Academy i Enköping. Han var fortfarande märkt av händelsen, men berättade öppenhjärtigt om tiden som varit och planerna framöver.

    Hur mår Cosmo efter allt som har hänt?
    – Han är i förvånansvärt fin form, trots branden. Vi har honom och våra andra tävlingshästar inhyrda på en anläggning nära vår gård eftersom vi just nu helt saknar träningsmöjligheter hemma. Ljuset i tunneln är att de hästar som har överlevt har klarat det hela väldigt bra och att de fortsätter att utvecklas. Att vi kan träna vidare har betytt massor i allt det hemska som har varit.

    Två av dina framtidshopp, stona Luna och Kantate, brännskadades svårt. Kommer de att klara sig?
    – De är på bättringsvägen. Läget för båda är stabilt, men deras framtid är fortfarande oviss. Det är långt kvar innan veterinärerna kan säga hur återställda de kan bli.

    Vad har du för mål med Cosmo 2019?
    – EM i Rotterdam är förstås årets stora mål. Det är en lång väg kvar, men det känns efter Hagen (där ekipaget vann allt, reds anm) som att vi verkligen kan bygga vidare. Det gör det också lättare att se framåt.

    EM Göteborg Sönke Rothenberger Foto: Jenny Schweiler Staaf
    Sönke Rothenberger och Cosmo på EM i Göteborg 2017. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Hur ser framtidsplanerna för gården ut?
    – Jag vill flytta hem hästarna så snart det är möjligt, och vi har en plan för hur vi vill att det ska se ut. Men just nu handlar det mesta om att få klart med alla besked kring ersättning från försäkringsbolagen.

    Hur har verksamheten påverkats av det som har hänt?
    – Tidigare hade vi två stora elevstall. Den verksamheten har vi fått dra ner på eftersom vi själva är inhyrda på annan plats. Planen är att återuppta det när anläggningen står klar. Jag håller dock en hel del clinics som den här i Sverige, både i Tyskland och i Holland.

    Har du själv förändrats efter branden?
    – Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att vi skulle råka ut för en sådan här sak. Tankarna på de hästar vi inte lyckades få ut är med mig och alla på gården hela tiden, så kommer det nog att vara långt tid framöver. Att gå igenom en sådan händelse har gjort mig väldigt, väldigt tacksam över varje dag jag får ha tillsammans med mina hästar. Det kan ändras snabbare än man tror.

    Kort om

    Sönke

    Namn: Sönke Rothenberger.

    Ålder: Fyller 25 i oktober.

    Bor: I eget hus på familjens gård utanför Frankfurt, Tyskland.

    Familj: Sönkes föräldrar, Sven och Gonnelien, har varit framgångsrika dressyrryttare och bland annat ridit OS. Även systrarna Sanneke och Semmieke tävlar med framgång. 

    Gör: Dressyryttare som studerar internationell företagsekonomi på universitet i Frankfurt och Bryssel.

    Aktuell: Har gjort comeback på tävlingsbanorna med Cosmo.

    Favoritpryl i stallet: Sönke rider och tävlar i mjuka hoppstövlar. ”Dressyrstövlar är för hårda. Jag tycker inte att  jag känner hästen ordentligt.”

    Motto i ridningen: ”Always do as little as possible, but as much as needed.”

    Hur finansierar du din egen satsning?
    – Bra fråga. Det är en dyr sport och jag är tacksam över den hjälp jag får från sponsorer, hästägare och inte minst mina föräldrar. Att känna att hela teamet finns där i både med- och motgång betyder enormt mycket. Jag håller som sagt en del clinics, men det räcker inte. Vi måste precis som många andra då och då sälja lovande hästar för att kunna fortsätta

    … som Van Vivaldi 1286?
    – Det är roligt att han kom till Sverige, (ägs av Lövsta Stuteri, reds anm). Ni är ett väldigt hästkunnigt folk med ett stort intresse, framför allt för dressyrsporten.

    Får vi se dig här igen framöver?
    – Om tiden finns och planeringen fungerar kommer jag gärna tillbaka fler gånger.

    Grunderna är nyckeln till allting, oavsett om det handlar om en korrekt hörnpassering eller piaff, och det gäller från unghäst till Grand Prix. Det var ett av budskapen från tyske OS-ryttaren Sönke Rothenberger som i Equestrian Academys regi höll en clinic hos Enköpings Ridklubb i söndags. I manegen fanns flera namnkunniga ekipage, som alla lotsades vidare i sin ridning under Sönke Rothenbergers ledning. Han pratade om bananformade hästar, om vikten av att tänka framåt och inte förlora rytmen under den långa clinicen – läs referatet här.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden