Sverige
13 januari 2021 13:50
Ridsportplus

Sopberget har brunnit i veckor – stallägare intill får inga besked

SopbrandI flera veckor har ett sopberg i Botkyrka kommun brunnit utan att några försök att släcka elden har gjorts. ”Myndigheterna skyller på varandra och vi får inga besked om vad röken innehåller”, säger René Flück på Södertörns Ryttarcenter, granne med sopberget.

Sopberget har brunnit i veckor – stallägare intill får inga besked
Branden syns tydligt från René Flücks anläggning Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sopberget är på omkring 10 000 kvadratmeter och har brunnit sedan i november. Markägaren lägger ansvaret för branden på företaget som lagt soporna där, företaget NMT Think Pink, som gått i konkurs och vars vd utreds för grovt miljöbrott. Det uppger Svt.

Några hundra meter ifrån området ligger Södertörns Ryttarcenter med 70 hästar i stallarna. En del av hästarna har börjat hosta av röken, och några av de inackorderade hästarna har flyttats till andra stall för att komma undan röken.
− Jag kan förstå oron hos de hästägare som valt att flytta sina hästar, säger René Flück som driver stallet.

− Det värsta är att myndigheterna vill mörka vad som pågår, fortsätter han.

Den här affären stinker på mer än ett sätt

Han har förgäves försökt ta reda på hur farlig röken kan vara, och reda ut vem som borde ta ansvar för att branden släcks.
− Den här affären stinker på mer än ett sätt. Röken är inte som vanlig brandrök, utan mer stickande. Under ett par timmars tid låg det ute på kommunens hemsida att det var dioxiner i röken, men sedan togs det bort igen.

Flera stall i närheten

René Flücks bild av sopberget är att det är plast av olika slag som nu brinner.
− Hästarna mår dåligt av det, och en del hästar hosta av det, och då ligger vi ändå inte i den vanligaste vindriktningen från sopberget. Andra stall ligger mer i vindriktningen, och röklukten känns på mils avstånd från sopberget.

Något släckningsarbete pågår inte, och det finns flera anledningar till det.
− Om vi dämpar elden med vatten riskerar vi att förgiftat vatten rinner ut i skyddsvärda vattendrag. Lägger vi på sand ökar vi risken för jordskred och ett värsta-scenario är att vägen ovanför lossnar och åker ner för sluttningen, säger Roger Magnusson, operativ chef på Södertörns brandförsvar till Aftonbladet.

Img_6198
Dimman bortom träden är inget annat än rök från branden. Foto: Privat

René Flück tror inte på teorierna om skredrisk, och menar att det är dags att kalla in internationell expertis.
− Vi måste också få folk att förstå hur allvarligt detta är.

Enda trösten i det hela är att det inte ska finnas någon spridningsrisk.
− Nej, det har myndigheterna varit tydliga. Åtminstone inte för närvarande. Men det kan bli annorlunda till sommaren om det är torrt och branden fortfarande pågår, säger René Flück.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden