Avelsnyheter
6 augusti 2017 19:49

Spännande 6-årsfinal, ny medaljör efter prisutdelningen

Det blev en oväntat spännande 6-årsfinal med flera ommöbleringar och en medaljutdelning till fel häst. Ohotad segrare i Ermelo var Lordswood Dancing Diamond.

Spännande 6-årsfinal, ny medaljör efter prisutdelningen
Governor Str på silver, Lordswood Dancing Diamond tog guld och in från höger seglade Quel Filou OLD på bronsplats.

Medaljdebacle
Det hölls sedvanlig prisutdelning med pompa och ståt till hästarna Lordswood Dancing Diamond, Governor Str och Sir Skyfall OLD, den verkliga raketen i finalen. 

Lagom till presskonferensen kom den tekniska delegaten Jacques van Daele och meddelade att det var fel bronsmedaljör som utsetts.
– Jag upptäckte att det gjorts ett alltför stort poängavdrag på Severo Jurado Lopez ritt på Quel Filou OLD. När vi kontrollräknat tre gånger var prisutdelningen redan igång. Det innebar en placeringsändring, Quel Filou OLD är bronsmedaljör och Sir Skyfall OLD fjärdeplacerad. 
– Det är mänskliga faktorn, det är olyckligt men viktigare är att vvi upptäckt och rättat till felet i tid.
– Poäng avdraget ska vara 0,5 procent för felridning, det blev helt fel, konstaterade van Daele.


Den rätta prispallen är:
Guld Lordswood Dancing Diamond med Anne-Kathrin Pohlmeier
Silver Governor Str med Adelinde Cornelissen
Brons Quel Filou OLD med Severo Jurado Lopez

Resultatlista final 6-åringar poäng och stam

Klassreferat
Finalen för 6-åriga hästar dömdes av Dietrich Plewa och Juan C Campos vid E och Andrew Gardner med Susanne Baarup vid C.

Första startande var mäktige Belissimo-sonen och godkände KWPN-hingsten Gunner KS. Han reds av Dana van Lierop och hans galopp är en av de mest spektakulära med härlig uppförsbacke och mäktiga språng, den fick idag 9.
Kommentarerna från Andrew Gardner var positiva och de slutade på fina 8,8 poäng, en härlig start på finalen.

Baccardi och Claudia Rüscher tog sig till final via seger i lilla finalen efter en större incident i kvalet.
– Jag blev så snopen då när han började bli hingstsur i kvalet, det händer aldrig hemma och jag är så glad att vi fick revansch i gårdagens lilla final, sa Claudia Rüscher.
Belissimo-sonen såg dock lite mattare ut i dagens final, hingsten verkade lite trött och Claudia fick driva mer än brukligt. Gardner berömde honom för naturlig talang och goda grundgångarter, totalt 8,44 poäng.

Fredric Wandres visade Sir Skyfall OLD som har Schwadroneur på mödernet.En ganska mäktig hingst med bra tryck i galoppen och fin uppförsbacke om än lite tung i modellen med kort hals. Det blev lite malörer i programmet om än bytena satt där de skulle. Gardner och domarteamet gillade både skritt och galopp som fick 9,2 och 9,5 medan traven behövde utvecklas mer, totalt 8,86 procent.

Sir Skyfall OLD ledde i halvtid riden av Frederic Wandres 8.0 9.5 9.2 8.7 8.9 totalt 8.86.

Ellegardens San Droneur rids av Jacob Nørby Sørensen som arbetar för Gunnarlunda Stallions. Finalbiljetten bärgades med en delad andraplats i lilla finalen. I dagens ritt var valacken för kort i halsen stora delar av programmet och de spända bytena krängde rejält.
Kritiken från Gardner berömde travens grundmekanik men såg kontakten som för hård och stark.
– Det blev för mycket spänning och för kort hals så vi ger 6,8 för lösgjordhet, konstaterade Gardner, totalt 7,78.

Bättre resultat i kvalet för Ellegardens San Droneur.

Jeanine Neuwenhuis och Great Lady TC, en Bretton Woods-dotter som ärvt sin fars långa ben och stora modell, delade lilla finalens andra placering med Jacob. De glänste i dagens final med flera fina byten och mäktig galopp.
– I traven har hon fin aktivitet och naturlig kadens, vi har gett 8,8, sa Andrew Gardner, totalt 8,0

Anne-Marie Hosbond och Straight Horse Don Tamino, en Totilas-son, startade som en av fyra DWB-hästar i finalen. Det är lite gunghäst över den svarte, ganska biffige hingsten i galoppen, lite dansk ”slankekur” kunde kanske vara lämpligt? Framtiden bjuder säkert på svår dressyr om hingsten utvecklas mer.
– Galoppen var i fin uppförsbacke utom när det var dags för byten, då dök han lite så 8,7, sa Gardner.

Heiline’s Danciera och Carina Cassøe Kruth red final här 2016 också. Stoet har en härlig svävande trav men är som många Fürstenball-avkommor lite svag i aktionen bak. Det brukar de kompensera med redbarhet och underbart temperament. Danciera skrittar i vanliga fall riktigt bra men idag fick hon anmärkning på takten. Flera verkligt bra byten så när som en malör inför det sista i programmet. Stoet är lydigt, Carina rider effektivt. Det blev en 9:a för traven men sedan sjönk det, totalt under 8 poäng.

Nymphenburgs First Ampere och Tessa Frank var på pallplats i kvalet, tog medalj 2016, men bytena var inte helt enkla, nu krävdes det fyra stycken, ett verkligt nålsöga om minsta spänning inträder. Första lite stort men men det andra såg ut som cha-cha-cha-dans. Det tredje landade lite i staketet och det fjärde gick galant. Det är en stor och lite tung gosse men Tessa ler hela vägen när hon rider honom så känslan är nog annorlunda.
– Traven är mäktig utan spänning och får 9,5, vi gillade mellangaloppen även om lite samling saknades, sa Gardner och drog ner på lösgjordhetsbetyget, totalt 8,8 poäng.

Governor STR, efter Totilas men med en helt annan modell än Don Tamino, rids av Adelinde Cornelissen. Han travar mäktigt, med bra undertramp och schvung i steget, han snubblade till i slutet på en ökning. Galoppen har både uppförsbacke och kvickhet, byta galopp såg inte ens ut att vara en utmaning för dem. Dock har inte Adelindes ridning åt hem tillräckligt väl i någon av finalerna hittills så vad skulle omdömet bli?
– En välpolerad och stadig uppvisning, traven får 9,3, kontakten är bra hela vägen, skritten får 8,8, i galoppen kommer hästen hela tiden i en naturlig uppförsbacke 9,0, lösgjordhet fungerade fint i både skolor och i bytena 8,9, vi vill mest belöna möjligheten till samling och den naturliga lösgjordheten, 9,3, sa Gardner.

Governor Str tog silver, här med sin uppfödare familjen Korbeld.

Fredric Wandres visade sin andra häst Fürstenball-hingsten Fior. De fick fina betyg för sin trav, hela 9,5 men skritten underkändes med under 7 i betyg. Det innebar ett rejält fall neråt i resultatlistan.

Simone Pearce blev fyra i 5-årsfinalen med Casablanca, skulle hon klara att ta en pallplats med kvalvinnande Feodoro? I kvalet var Fürstenball-valacken ett under av stabilitet, i dagens travprogram nickade han lite. Skritten går fint genom kroppen och är stor men de svårbedömda skrittpiruetterna föreföll rena i takt. De fyra bytena såg alla rena ut och galoppen har en härlig uppförsbacke.
– Vi såg aktivt och bra travarbete men lite väl hastiga travökningar, skritten har otroligt övertramp och får 9,6, i galoppen är den stadig i kontakten och bakbenen kommer bra in under kroppen. I traven är kontakten inte helt stadig, kommenterade Gardner, totalt 8,64 poäng och troligen inte en medalj.

Inför finalen tippade undertecknad att Anne-Kathrin Pohlmeier och Lordswood Dancing Diamond skulle kunna gå rejält i topp. Dels på grund av gångartskvalitéer men också tack vare Pohlmeiers föredömliga ridning i kvalet men för det krävdes en felfri uppvisning av Dancier-sonen. De kämpade lite i det svårare programmet men valacken har en mäktig mekanik det står skrivet svår dressyr över om några år. En favorit även om modellen inte är hypermodern, funktionaliteten i gångarterna är användbara och temperamentet av bästa märke, elektrisk, arbetsvillig i samförstånd med sin ryttare.
– Tack för att du visar oss hur det ska göras, en vacker ritt på en häst med naturlig talang och uttryck. Naturlig kadens och fin kontakt i traven, 10, skritten får 9,3, för potential ger jag er bara betyget 10! sa Gardner, totalt 9,72 poäng och ledning.

– Vi känner varandra utan och innan, vi vet vad den ene tänker innan vi gjort något, sa Anne-Kathrine Pohlmeir.

Severo Jurado Lopez red Quel Filou OLD och började skrittprogrammet med att rida fel väg efter ett härligt travprogram med fint flyt. I galoppen gick det verkligt bra tills det var dags för första bytet där det verkligen blev ett missförstånd. Verkligen svårbedömt, stora kvalitéer, flera fel.
– En vacker trav med massor av uttryck och härlig bogfrihet, kadens och naturlig bärighet 9,8, skritt var ren i takten 8,5, galoppen är mycket kraftfull med aktiva bakben som visade fina skillnader 9,5, lösgjordheten får 8 trots lite tilt av huvudet och ett stort motstånd i bytet, sedan blir det avdrag för felridningen, konstaterade Gardner, totalt 8,99.

Brons till slut trots en okoncentrerad pilot som red fel väg.

Australiensiska Briana Burgess rider landslagsryttaren Mary Hannas sto Gerion och deras kvalplacering var en av Australiens högst tillsammans med Simone Pierces framgångar. Det är svårt att hitta något mer likt Jazz än denna hans dotter med Don Primero som morfar. Skönhet är inte hennes största kvalité, det är gångarterna och ett fenomenalt temperament. Allt går som på räls i deras uppvisning och Burgess rider följsamt om än med väl stadiga händer. Domarteamet var dock njugga och delade ut totalt 8,44 poäng.

Sista till start var Carina Cassøe Kruth och Red Diamant, Carinas andra kvalade finalist. Den stora Romanov-dottern har mäktig mekanik men uppvisningen saknade lite polish i detaljerna.
– Ett väldigt lättfotad trav men var försiktig så du inte tappar bakbenen i ökningarna. Bra rytm i skritten, det saknas lite marscherande. Galoppen är i bra takt och uppförsbacke, kommenterade Gardner, totalt 8,86 och femte plats.

Resultatlista final 6-åringar poäng och stam

Text & Foto: Kim C Lundin
Länka gärna från den här webartikeln. Det är förbjudet att spara ner och kopiera bilder för egen användning. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden