Ponny
3 november 2013 21:50

Spännande hela vägen när Willand vann nytt SM-guld

På papperet ser det enkelt ut. I verkligheten var det strid på kniven innan Willands Ryttarförening än en gång fick användning för sina gyllene vinnarjackor. Skånelagets lagledare Anette Svanberg kunde andas ut först när tävlingens absolut sista ekipage, dottern Amanda och Lykkes Chester, gått i mål och säkrat Willands tionde raka seger.

Spännande hela vägen när Willand vann nytt SM-guld
Willands Ryttarförening vann sitt tionde, raka SM-guld. Annika Karlbom

Ett strå vassare än Willands är faktiskt Nordhallands RK.  Klubben arrangerade sitt elfte! lag-SM på raken.

Aldrig förr har de tio lagen varit jämnare än i år. Förr höll sig övriga lag på vördnadsfullt avstånd från Willands. Nu anfaller  utmanare från flera håll och kanter. I dag var det halländska Särö och värmländska Grums, som tog för sig på prisplats. I går nafsade Stockholmslaget Årsta-Runsten de regerande mästarna i hälarna.

På söndagen, då avgörandets stund var inne, dallrade luften av nerver och anspänning. Med några få undantag lyckades de flesta ekipagen bättre på lördagen än idag. Nerver och trötthet tog ut sitt pris.
En krånglande ljudanläggning gav anledning till en hel del väsen (och oväsen). När musiken tystnade hördes ljud som inte skulle vara där. En plötslig hagelskur, det lät som piskrapp mot manegetaket, störde märkbart ett ekipage från Årsta Runsten. För ett lag som kom till start med bara tre ekipage gjorde malören extra ont. Även Willands tappade poäng från oväntat håll.

Uppe på läktaren räknades febrilt – så och så många procent och vi rider hem medaljen. Jodå, Lina Dolk och C-ponnyn Ojoj fixade de nödvändiga 70-procenten och det totala resultatet räckte till silver för Årsta-Runsten.

När Amanda Svanberg visade sin styrka och presterade en av sina alla bästa uppvisningar någonsin med Lykkes Chester. Då återstod inget annat än att buga för mästarlaget. Segern hamnade där den hörde hemma.  Bronset gick till dagens tvåa, Särö RF.

I det ögonblicket sken solen i ett annars regnigt och gråmulet Halland. Prisutdelningen förrättades i glädjens tecken och Nordhallands RK hälsade välkommen till nästa års lag-SM.

Läs mer med resultat och bildspel

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-