Krönika
30 januari 2019 10:25

Spännande tävlingsår: Ridsports Annelie Frank om vad som kan hända 2019

KrönikaEtt fullmatat tävlingsår står för dörren. Vad kommer att ske på banorna när svenskarna är i farten? Ridsports reporter Annelie Frank, som bland annat bevakade VM på plats i Tryon, siar om några av de största händelserna.

Spännande tävlingsår: Ridsports Annelie Frank om vad som kan hända 2019
"Det blir svenskt på pallen i båda världscupfinalerna i Göteborg", tror Ridsports reporter Annelie Frank. Foto: FEI

2019 är fyllt av sportsliga höjdpunkter för den som följer svensk ridsport. Det börjar med världscupfinaler i dressyr och hoppning i Göteborg i april, sedan fortsätter det med bland annat Strömsholm, premiär för Global Champions Tour i Stockholm, Falsterbo, Aachen, ett samlat ponny-EM i polska Strzegom, EM för seniorer i hoppning, dressyr och fälttävlan samt allt det ”vanliga” med alla svenska mästerskap, Breeders och unghäst-VM.

Här kommer ett försök att sia om några spännande saker som kan hända inom svensk ridsport 2019:

Hoppryttaren Stephanie Holmén rider sitt första internationella mästerskap som senior. Hon är mer än redo om bara Flip’s Little Sparrow får vara frisk; Stephanie har fina resultat och har mästerskapsrutin från ungdomsåren.

Malin Baryard Johnssons tävlingskompanjon H&M Indiana blommar ut till en hopphäst av absolut världsklass och blir det största individuella medaljhoppet på EM. Stoet var superfint på VM i Tryon och i världscuphoppningen, som var hennes första riktiga utmaning efter det, visade hon både mer ridbarhet och – om möjligt – ännu mer kapacitet än på VM.

Den regerande Europamästaren i hoppning, Peder Fredricson, förlorar sin titel men blir i stället världsetta någon gång under året. Det är svårt att försvara en titel, däremot har Fredricson tillräckligt många hästar på toppnivå för att kunna plocka massor av rankningspoäng – det känns lite som nu eller aldrig.

Det blir svenskt på pallen i båda världscupfinalerna i Göteborg. Både svensk dressyr och hoppning har medvind och tävlingen är på hemmaplan – det är saker som kan ge det där lilla extra lyftet som krävs.

I dressyren tar Sverige en lagmedalj på EM igen. Det blir hårfint, men den här gången blir det inga retliga missar som ger en fjärdeplats i stället för en pallplats som det var på VM i Tryon.

Sverige kvalar till OS i fälttävlan – dressyren och hoppningen fixade det i Tryon. Sverige måste vara bland de två bästa nationerna bortsett från redan kvalade Tyskland, Storbritannien, Irland och Frankrike. Det måste gå. Särskilt med tanke på att stora delar av det svenska laget är intakt sedan EM-silvret 2017.

Segersjö ansöker om och får arrangera EM för juniorer och unga ryttare i fälttävlan 2021. En underbar tävlingsplats där det enda som egentligen talar emot är avståndet ner till kontinenten.

Steffisparvenrt2
Annelie Frank satsar på att Stephanie Holmén och ”Sparven” hoppar sitt första internationella seniormästerskap 2019. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Den publicerades första gången i Ridsport nr 1/2019. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden