Avelsnyheter
30 september 2013 16:48

Spender S kommer hem

Efter en fantastisk internationell karriär på Europas tävlingsbanor och med ett sista hedersuppdrag att lotsa då 14-åriga Romy Rothenberger till en blivande ryttarkarriär återvänder Spender S till sina uppfödare Helene och Thomas Sandström.

Den 18-årige Silbersee/Caretino-sonen med stamboksnummer 1054 är A-premierad och har 141 i BLUP-index och är förutom i SWB även godkänd i BWP/OLD. Inom BWP är hingsten elitpremierad och hans avkommor i återfinns i flera avelsförbund. I Sverige är han sparsamt utnyttjad med endast 143 avkommor som trots det lyckats hävda sig. Mest framgångsrika avkomman internationellt är Le Jardin ur första årgången från 2004 som tävlats framgångsrikt av Emma Emanuelsson. Flera unga hästar är på väg upp i klasserna.

Jos Lansink gjorde flera framgångsrika år tillsammans med Spender mellan 2007 och 2010 innan hingsten efter ett kort mellanspel hos Ukrainas Alexandr Onichenko togs över av internationelle banbyggare Frank Rothenberger. Han satte sin 14-åriga dotter Romy att rida och tävla Spender i Tyskland med utmärkt resultat, en sann gentleman på banan och familjen Rothenberger verkligen älskade hingsten.
– Vi har fått väldigt fin kontakt och Frank har jobbat mycket på att vi skulle få tillbaka Spender som pigg pensionär, förklarar Thomas Sandström.

När Ridsport intervjuade banbyggaren i Falsterbo i somras så förklarade han att planen var att återbörda Spender S till sitt forna hem.
– Jag önskar verkligen den hingsten allt gott, han var perfekt för min dotter Romy och en sån personlighet på bästa sätt i stallet, menade Frank Rothenberger stolt visande bilder på ekipaget från mobiltelefonen.

Spender S återvänder till Sverige under Breeders-veckan, ett passande tillfälle eftersom det vär där hans tävlingsbana inleddes som 4-åring. Han reds av Helena Hugoson som 5- och 6-åring i Breeders då blev det en 4:e plats två år på raken. Som 7-åring red Helena Spender till final i Falsterbo och på UVM i Zangersheide. Dåvarande landslagsryttaren Maria Gretzer tog över tyglarna 2004 och gjorde tre framgångsrika säsonger med hingsten där de deltog i EM/VM, tog ett SM-Guld och var placerade i Grosse Preis der Aachen.

– Nu blir det lite avel men framförallt en fin ålderdom och ett behagligt pensionärsliv för hingsten som gett oss så mycket, säger en glad Thomas Sandström.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden