Avelsnyheter
27 mars 2018 10:31

Nytt avtal kan säkra spermatransporterna

LösningAtt PostNords expressleveranser från och med i år kunde ta två dagar ställde till problem för uppfödare och seminstationer, framför allt i landets norra delar. Nu presenterar Svenska Hingsthållare ett samarbetsavtal som kan säkra spermatransporterna.

Nytt avtal kan säkra spermatransporterna
Det nya avtalet underlättar för stuterier och seminstationer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Kim C Lundin

Svenska Hingsthållare på travsidan har arbetat på att hitta en lösning sedan det stod klart att PostNord inte längre garanterar att de expressförsändelser som sperman skickas med kommer fram dagen efter.

Den ideella organisationen har skickat ut avtalsförslag till sina 44 medlemsstuterier där en ny distributionslösning presenteras. Den bygger på ett samarbetsavtal med ett transportföretag, Mats Hästtransport AB.

Högre kostnad

Svenska Hingsthållare, vars medlemmar själva avgör om de vill signera samarbetsavtalet, meddelar i ett pressmeddelande att mottagandet så här långt har varit uteslutande positivt. Bland fördelarna nämns att det nya samarbetsavtalet säkerställer distribution av transportsperma i hela landet även vid helgdagar, vilket tidigare har inneburit logistikproblem, och att tid sparas in då det inte längre krävs transport till och från utlämningsställen.

Priset kommer att vara högre än PostNords, men enligt organisationen lägre än de alternativa transportlösningar som tills nu har använts på fredagar.

SWB-ansluta på turlistan

”Genom en effektivt uppbyggd transportkedja som trafikerar fastställda turlistor, kommer transportsperma att kunna hämtas upp samtliga måndagar, onsdagar och fredagar för levereras tisdagar, torsdagar respektive lördagar i hela Sverige, oavsett helg eller vardag. Genom flygtransport säkras leveranser även till stuterier i Norrland och på Gotland”, skriver organisationen.

Turlistan inkluderar medlemsstuterier i Svenska Hingsthållare och flertalet stuterier och seminstationer med varmblodshingstar och kunder som är medlemmar i SWB, uppger organisationen. För mindre stuterier och veterinärer med semintillstånd finns möjlighet att hämta och lämna transportsperma på turlistans stuterier.

Ridsport har varit i kontakt med seminstationer i norr och de har bett att få återkomma när de har hunnit sätta sig in närmare i avtalsförslaget. Ridsport återkommer med rapport.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden