Avelsnyheter
21 december 2016 13:21

Springbank II VH klar för Herning

Det är inte många SWB-uppfödare som visar hingst i Dansk varmblod, ännu färre som går vidare till premieringen i Herning i mars. Springbank II VH, uppfödd av Västra Hoby Stuteri, passerade tillsammans med lite över 30 unga hingstar nålsögat.

Springbank II VH klar för Herning
Springbank II VH under lösgaloppen på förbesiktningen på Vilhelmsborg.

Dansk Varmblod, alllmänt kallat DWB, håller i december förbesiktning på två orter i Danmark och i Norge där det finns en underförening. Först ut är Vallensbæk söder om Köpenhamn och förbesiktningen aslutas på ett julpyntat Vilhelmsborg utanför Århus på Jylland.

Sedan ett antal månader tillbaka har Springbank VH II (SWB f -14 e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri, äg uppfödaren och Eyes, Tina Hennix) varit hos Helgstrand Dressage på norra Jylland. Där har han förberetts för den danska förbesiktningen som sker med både visning på fast underlag, lös galopp och longering.

Förhoppningarna på Springbank II VH som hingst har funnits länge, faktiskt innan han ens fötts. Hans mer kända helbror Springbank VH visades på 3-årstest i Flyinge och fick 54 poäng, välförtjänt. Tyvärr fanns ingen möjlighet att visa honom som hingst då en testikel saknades och Springbank I VH blev valack.

Springbank VH tre år och en bit över 170 cm i mankhöjd i april 2013.

Springbank I VH:s framgångar är välkända, från seger i Breeders Trophy som 3-åring, final i unghäst-VM och segrare i Champion of the Winners 2015 på Friends.

Jeanna Högberg och Tobias Hansson, Västra Hoby Stuteri, på prisutdelning för Champion of the Winners.

För ett år sedan såldes Springbank till hälften till Helgstrand Dressage.

Nu står de två helsyskonen i samma stall och Springbank II klarade Vilhelmsborg med bravur. Idag mäter han runt 167 cm och växer säkert en bit till.
– Det är ganska skönt att han inte blev lika stor som förlagan, kommenterade Tobias Hansson. 

I Herning i början av mars är det premiering och visning inför full arena. Om den danska avelsvärderingsnämnden ger tummen upp kan Springbank II VH gå in i 10-dagarsprovet eventuellt med förlängning till 14 dagar för att fungera för godkännande i tyska förbund.

Är då den här upplagan till salu eftersom han står i Norra Europas mest framgångsrika handelsstall?
– Nej, ingen försäljning planerad i dagsläget, alldeles för kär i den lille hingsten som faktiskt är en ovanligt charmig individ, meddelar delägaren Tina Hennix.

Båda delägarna har planer på att ta del av megaevenemanget Herning Hingstekåring som går 8-12 mars, veckan efter det svenska bruksprovet.
– Jag hoppas kunna åka med det är planerad nedkomst av ett litet föl efter Revolution så vi får se, säger Tobias Hansson. 

Samtliga hingstar vidare till Herning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden