Sport
27 februari 2015 09:58
Ridsportplus

”Stämningen är fantastisk”

Dagens ryttare ligger åtta i världscuptabellen innan helgens hoppning är klar.
Han inledde med seger i torsdagens speed-klass och en andra plats. Möt Maikel van der Vleuten, holländsk landslagsryttare med ett VM-guld i lag från 2014 med fyra ston i lasten här i Göteborg.

”Stämningen är fantastisk”
Seger med VDL Groep Eureka inledde helgen för Maikel van der Vleuten - alltid med karakteristiskt fighting face. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Till Göteborg kommer han med hästar som är på väg upp i klasserna. Stjärnan som ska gå världscupfinalen i LAs Vegas är Verdi TN N.O.P, godkänd hingst efter Quidam de Revel-Landgraf I-Calypso I, just nu hemma i Holland för en viloperiod. 
– Jag sätter igång Verdi igen i mitten på mars, det är lagom inför finalen, säger Maikel.

Varför kommer du till tävlingarna i Göteborg?
– Det är en fantastisk arena för tävlingar, och sen är det en sån otrolig stämning här inne. för oss ryttare är det helt speciellt att rida här, förklarar han.
– Samtidigt är det tekniskt sett en ganska svår tävlingsarena på grund av formen. Underlaget är lite blankt så hästarna backar av lite, det krävs bra hästar för att prestera här.
– För mig är det en stor fördel att kunna ta med min 7-åring hit och ha totalt fyra hästar med, det underlättar att kunna kombinera det på samma meeting.

Torsdagens segerrunda med VDL Groep Eureka var enkel.
– Hon är naturligt snabb så jag kunde rida min egen runda utan att pressa henne eller kräva för mycktet. Hon är min speed-häst men kan gå de större klasserna också, det här passar henne himla bra, förklarar Maikel.

Han rider för en sponsor med det för svenskar förvirrande namnet VDL Groep. Efter många år med stort avelsinflytande från det kända holländska stuteriet VDL Stud i Sverige, dessutom med många hingstar tävlande och stationerade här, så gör många fel association till sponsornamnet.
– Jag sponsras av en man som bor väldigt nära oss hemma i Holland, hans företag heter VDL Groep och har ingenting med stuteriet att göra. Sponsringen och hästintresset är en ren hobby för honom, han älskar hoppning och vi har en del hästar i hop, förklarar Maikel vars far Erik van der Vleuten är välkänd hoppryttare.

Hemma i Holland står ett antal hästar väntande och totalt sett har Maikel tio hästar redo för internationella starter till sitt förgogande. Utöver det finns ett antal unghästar på tillväxt.

Till Göteborg har han tagit en häst som han känner är redo att gå en världscuphoppning VDL Groep Arera C. Och visst började framtidshoppet meetinget i Göteborg på bästa sätt med en andraplats i torsdagens 1,50-hoppning efter Denis Lynch.. Samtidigt är Maikel i en sådan position att en mindre lyckad start inte spelar så stor roll, ett bra utgångsläge för att skola in en blivande stjärna som Arera C.

Maikels ston i Scandinavium
Delina (YH)(KWPN f -08 e Verdi – Cantos)
VDL Groep Alitta(KWPN f -05 e Karandasj – Indoctro)
VDL Groep Arera C(KWPN f -05 e Indoctro-Voltaire)
VDL Groep Eureka (KWPN f -04 e Chin Chin – Quidam de Revel

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden