Avelsnyheter
15 oktober 2018 11:11
Ridsportplus

Stannar kvar i Tyskland: Ingrids hingstföl fick Celle på fall

Internationell affärAtt en svensk uppfödare säljer ett hingstämne till Celle hör inte till vanligheterna. När Ingrid Ragnarsson från Kalix for utomlands för att betäcka sitt Elitsto fick det tyska statsstuteriet upp ögonen för fölet Chacceur Northern – och efter viss förhandling blev den lilla hingsten kvar.

Stannar kvar i Tyskland: Ingrids hingstföl fick Celle på fall
Chacceur Northern blev kvar i Tyskland efter att Celle fått upp ögonen för honom. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Ingrid Ragnarsson åkte till Tyskland för att betäcka sitt Elitsto Eve la Fleur med Chacoon Blue hade hon inte tänkt sig att fölet skulle stanna kvar i Tyskland. Men hingstfölet Chacceur Northern, som föddes i våras, imponerade på så många att det anrika stuteriet Celle köpte honom.

– Han rör sig alldeles fantastiskt och Celle känner väl till stostammen som Eve la Fleur tillhör, så därför ville de ha honom, berättar Ingrid Ragnarsson.

Avel istället för sport

Eve la Fleur (f –02 e Embassy) köptes av Ingrid Ragnarsson för drygt tio år sedan. Då fanns redan mamma Carola (f –93 e Calypso II-Matrose) på gården. Eve var bara fyra år men hade fått en hovbensfraktur när hon var tre, som sedan aldrig läkte ordentligt. Därför fick det bli avelsboxen direkt i stället för en karriär på tävlingsbanan.

– Lite synd, för hon hoppar helt fantastiskt, men hon har verkligen lämnat fina avkommor, konstaterar Ingrid Ragnarsson.

Eve la Fleurs första avkomma Stakko, född i Tyskland e Stakkato, blev premiehingst i Verden, är godkänd i flera tyska förbund och har två godkända söner. Så Chacceur Northern har att brås på.

– Jag ville väldigt gärna ha Chacoon Blue för jag tycker mycket om den hingsten. Tyvärr är han inte godkänd i Sverige så därför åkte jag till Tyskland med stoet. Avkommorna blir inte heller registrerade i SWB utan i Hannoveranerförbundet, och det var en förutsättning för att Celle skulle vara intresserade att köpa honom.

Dräktig på nytt

Eve la Fleur är kvar i Tyskland och åter dräktig med Chacoon Blue (f –09 e Chacco-Blue-Cartoon). Och för Chacceur Northern väntar en uppväxt tillsammans med ett 40-tal jämngamla hingstar som först ska få växa till sig i Hunnesrück, gården där alla Celles unghingstar börjar sin karriär.

– Han kan inte få bättre förberedelser än där han är nu. De har jättestora hagar där de växer upp det första året och får röra sig ordentligt. Sedan arbetas och förbereds de på bästa sätt inför hingstproven.
– Sedan får vi förstås se hur långt han klarar sig, men det är väldigt roligt att de tycker så mycket om honom och att de är så förtjusta i stostammen.

Chacceurnorthern1
Chacceur Northern ska växa upp tillsammans med ett 40-tal jämngamla hingstar. Foto: Privat

Förhandlade om priset

Men det var ändå inte helt givet att Chacceur Northern skulle säljas. Ingrid Ragnarsson funderade en bra stund innan hon sa ja.

– Lite var det en prisfråga och jag lyckades förhandla upp priset innan jag blev nöjd. Sedan får jag lika mycket till om han blir godkänd. Samtidigt är det roligt att få sälja en häst till ett sådant anrikt stuteri.

Hemma på gården i Kalix finns ytterligare en avkomma till Eve la Fleur, Northern Revelation (val f –12 e Nabab de Rêve) som tävlas av dottern Unni Ragnarsson. Dessutom Northern Cupcake (sto f –13 e Tornesch-Contender), en syster till Northern Comme Plot (sto f –11 e Plot Blue) som placerade sig vid 7-årsfinalen på unghäst-VM nyligen med Olivier Philippaerts i sadeln.

– Just nu har vi fyra hästar hemma, tre som Unni rider och tävlar. Sedan har jag ett par unghästar som är för utbildning, bland annat en Cardento-son med samma mamma som Northern Comme Plot. Han är i Tyskland för att förberedas inför hingstvisning till våren, så får vi ser hur det går, berättar Ingrid.

I detalj:

Ingrid Ragnarsson

Namn: Ingrid Ragnarsson.

Ålder: 51 år.

Bor: Västra Bondersbyn utanför Kalix.

Familj: Maken Börje och barnen Attle, Odd och Unni.

Gör: Har genom åren fött upp ett 40-tal hästar, där flera blivit framgångsrika upp till Svår internationell klass. Föder upp 1–4 föl varje år.

Comme Plot
Olivier Philippaerts med Ingrid Ragnarssons uppfödning Northern Comme Plot på unghäst-VM i år. Foto: Peter van den Bulck

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden