Distansritt
31 maj 2013 07:30

Stark kritik mot FEI

Det schweiziska ridsportförbundet SEF har riktat stark kritik mot det internationella förbundet FEI när det gäller internationell distansritt.

I ett pressmeddelande berättar SEF om ett brev som förbundet skickade till FEI den 26 mars, som påtalade det stora antalet dopade och skadade hästar i internationell distansritt och kränkningar av FEI:s code of conduct.

Schweiz baserade kritiken på siffror som FEI publicerat och bevisar den frekventa användningen av medicinering samt det stora antalet positiva dopningsprov, där distansritt  är den disciplin som har flest fall av förbjudna substanser inom ridsport. SEF betonade samtidigt att nationens egna ryttare inte är inblandade.

SEF kritiserade även den ojämlika behandlingen av ryttare  i relation till de infrastrukturella faciliteter som arrangörer erbjuder och som varierar stort beroende på ryttares stöd från nationella förbund eller sponsorer. Något som inte överensstämmer med principen om jämlik behandling av ryttare.

Slutligen fördömde SEF, bland annat, de otillfredsställande reglerna om tillträde till tävlingshästarna, inkonsekventa veterinärinspektioner och intressekonflikter vid tillsättande av officiella funktionärer.

Eftersom SEF inte är nöjt med ett svar från FEI kräver schweizarna att FEI redovisar en konkret handlingsplan som ska visa hur de missförhållanden som pågått under senare år ska bekämpas. SEF kräver även en offentlig redovisning av de fem senaste årens dopnings- och olycksstatistik.

Läs mer om skandalerna inom distansritten i Ridsport nummer 10/2013.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden