Träningstips
21 maj 2021 19:07
Ridsportplus

Starkare bål ger följsam sits

Mjuka upp dig del 2 av 2Träningscoachen Emmy Hägglund-Holmer följer i den här artikeln upp gårdagens uppvärmningsfilm med ytterligare tre träningstips.

Starkare bål ger följsam sits
Följsamheten i sadeln kan du träna genom denna övning: Rotera kroppen och låt armarna svänga med under en minut. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I går bjöd Emmy Hägglund-Holmer på tre uppvärmningsövningar som är perfekta för dig som stelnat till i skolan eller på jobbet. Att vara väl uppvärmd är lika viktigt för ryttaren som för hästen innan du påbörjar dagens ridpass.

Starkare bål

Den här bålövningen kan du göra mot en vägg. Stå ungefär höftbrett med ryggen och avslappnad svank mot en vägg. Sug in naveln mot ryggraden och tänk att du pressar ut svanken så att hålrummet mellan väggen och ryggen försvinner. Håll trycket så länge du kan och upprepa. Glöm inte bort att andas samtidigt, utan att tappa kontakten med din inre bål.

Aktivera fötterna

Foten är något som ofta försummas – fotpositionen kan bland annat påverka hela bäckenets position i sadeln. Här kommer ett bra tips för att aktivera de små musklerna i fotvalvet.

Stå barfota eller i strumpor på en tunn filt eller handduk med cirka 15 centimeter av filten framför foten. Med hjälp av tårna och fotvalvet drar du ihop filten så att den till slut hamnar helt under dina fötter. Upprepa tre till fyra gånger.

Axlarna på rätt plats

Att få axlarna på plats kan vara något av det vi ryttare kämpar mest med. Den här ”skulderbladsarmhävningen” aktiverar musklerna på baksidan.

Stå mot en vägg och placera händerna axelbrett framför dig i höjd med dina axlar, håll armarna raka genom hela övningen. Börja med att pressa mot väggen genom att dra isär dina skulderblad och liksom skjuta rygg lite som en katt. Försöka att endast röra övre delen av ryggen, det är lätt att man vill hjälpa till med resten av kroppen. Fortsätt dra ihop skulderbladen, jag brukar tänka bakåt nedåt för att inte dra upp axlarna mot öronen i stället. Upprepa några gånger och tänk att du för varje repetition kan dra isär och ihop skulderbladen mer och mer, så att rörelsen blir större och större men fortsatt isolerad kring skulderbladen.

Fakta

Experten

Img_9022
Emmy Hägglund-Holmer Foto: Susanne Högdahl

Emmy Hägglund-Holmer

Utbildad hälsovetare, driver Häst & Hälsa. Arbetar hälsofrämjande med både träning och kost samt mental hälsa för ryttare.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden