Sportnytt
2 augusti 2016 14:08
Ridsportplus

Stipendiat i både hoppning och dressyr

Hon har ridit sedan hon var liten men aldrig haft egen häst. Hon har jobbat i stora tävlingsstall men först nu insett tjusningen med att tävla. Och hon ville inte välja mellan hoppning och dressyr, så därför är Caroline Bore stipendiat i båda disciplinerna på Strömsholm. Möt tjejen som vägrade välja, och som dessutom brinner för den klassiska ridskoletanken.

Stipendiat i både hoppning och dressyr
Det är tolv år sedan Caroline Bore lämnade hemmaplan på ridskolan i Falköping, och som stipendiat på Strömsholm blir det inte så många tillfällen att träffa ponnyer längre.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Varje år handplockas upp till fyra talangfulla ryttare ut för att bli stipendiater på ridskolan Strömsholm. I fjol var Caroline Bore en av de utvalda, och efter årets antagning stod det klart att hon valts ut än en gång.

  – Stipendiaternas främsta uppgift är att utbilda hästar till skolverksamheten på Strömsholm, men vi tar också emot en del hästar utifrån. Det är verkligen jätteroligt att få fortsätta med det ett år till, säger Caroline.

  Vill ha hög nivå
  Vi träffas på platsen där allt började. 28-åriga Caroline Bore är uppvuxen på ridskolan i Falköping.
  – Jag kommer inte från någon hästfamilj men har alltid varit fascinerad av djur, berättar Caroline som verkligen har gjort allt; varit ordförande i ungdomssektionen, utbildat sig till ungdomsledare, haft ansvar för skötarna, vikarierat som ridlärare, och förstås ridit själv.
  Efter nian flyttade hon 36 mil söderut och gick hästgymnasium på Flyinge. Dit återvände hon senare för att gå hippologutbildningen.
  – Ända sedan jag var liten hade jag tänkt bli ridlärare. Men jag ville också bli duktig på hästar, och ha en hög nivå där för att kunna föra kunskap vidare, säger Caroline Bore som också hunnit med att arbeta i tävlingsstall, bland annat hos Jessica Kürten och Otto Becker i Tyskland, samt hos KG Svensson och Henrik Lannér.

  Rider med lärarna
  I tävlingsstallarna har hon varit omgiven av hopphästar.
  – Jag känner mig mer hemma i hoppningen, men som stipendiat ville jag inte välja hoppning. Jag tycker inte att man ska bestämma sig för det ena eller andra, eftersom dressyr och hoppning hör ihop, och jag har alltid brunnit för markarbete.
  På Strömsholm har Caroline hand om mellan sex och åtta hästar, som alla rids i princip varje dag.
  – Jag jobbar självständigt och gör mina egna träningsupplägg, men får hela tiden stöd och support. Vi stipendiater rider mycket tillsammans med Jens Fredricson och med Daniel Svensson som är huvudlärare i hoppning. Dessutom har jag Marianne Esseen-Söderberg som min mentor.
  – Att arbeta på Strömsholm är fantastiskt. Det är en härlig atmosfär både bland hästar och människor och alla är måna om att arbeta för utveckling.

  Tufft tävlingsschema
  Så mycket egen rutin på tävlingsbanan har Caroline Bore inte skaffat sig tidigare. Under ridskoleåren blev det lite småtävlingar, och i Tyskland groomade hon eller skötte hästarna hemma medan de andra åkte på tävling.
  – Eftersom jag aldrig haft egen häst har jag kanske missat tävlingsbiten tidigare. Det här med egen häst är också en ekonomisk fråga. Jag har haft tillgång till hästar som är på en helt annan nivå än vad jag själv skulle kunna köpa, men samtidigt fått lära mig att hästar kommer och går, och att de försvinner när de är som bäst, säger Caroline och ser lite sorgsen ut.
  Nu ingår tävlandet i hennes uppdrag som stipendiat, och hon är numera rutinerad upp till 1.30 i hoppning och St George i dressyr.
  – Det är så roligt att åka ut med skolhästarna och visa vilken kvalitet de har, men det kan vara ett pussel att få ihop tävlingsschemat när jag tävlar i båda grenarna. Det har hänt att jag gjort en dressyrtävling på förmiddagen och en hopptävling på eftermiddagen.

  Lyssnar in hästen
  Caroline har ingen häst som hon tävlar i både hoppning och dressyr, men under åren på hippologen tävlade hon Msv C på en av skolhästarna som tidigare gått 1.40 i hoppning.
  – Bland annat för att visa att det går. Det handlar om att grundridningen måste fungera, och det du har problem med i hoppningen ger problem även på dressyrbanan, säger Caroline som tror att de flesta hästar kan tävlas i både hoppning och dressyr, i alla fall upp till en viss nivå.
  Men man får också ha i åtanke att hästarna inte alltid utvecklas som planerat.
  – Just nu rider jag en hoppstammad häst som inte alls trivs på hoppbanan, så där blir det dressyr och arbete över bommar, medan hästen jag tävlar St George blir lösgjord och fin om vi hoppar lite låga hinder dagen före tävling.

  Flera proffs
  När vi träffas har Caroline Bore just hälsat på goda vänner i Holland, och reflekterat över skillnaden mellan hästarnas utbildningsnivå i olika länder.
  – I Tyskland och Holland finns det fina hästar, och det finns även i Sverige. Svenska ryttare rider bra, men hästarna är så mycket mer ridbara i Tyskland och Holland. Jag tror att det beror på att det är mer professionell verksamhet där, medan det är vanligt att unghästar utbildas och rids av amatörer i Sverige, säger Caroline Bore och kommer in på det hon sätter främst av allt: Gedigen kunskap och god grundridning.
  – Jag tror att ridsporten i stort vinner på ett helhetstänk med hästkunskap i botten, och att behovet att tävla och prestera aldrig får ta överhanden, säger Caroline, som också är diplomerad ridlärare och under en period arbetade på en ridskola i Viarp utanför Landskrona.
  – Där startade jag en grupp för ryttare med egna ponnyer, som fick rida vanliga ridlektioner och sedan fick tips med sig om vad de kunde träna vidare på hemma.
  Att skynda fram tävlingsresultat är inte en filosofi som Caroline Bore tror på. Hon sätter ridningens grunder allra främst. Att göra på annat sätt kan straffa sig senare.
  – Som ridlärare vill jag inte hamna i situationen att ha elever som kommer och säger: ”Varför fick vi inte lära oss detta från början?”

  Framtiden öppen
  Att hon själv återkommer till ridläraryrket ser hon som en möjlighet. Hon trivs med att undervisa, men älskar också att rida olika hästar, så det kan också bli ännu en vända till något hoppstall i Tyskland eller Holland. Det enda som är säkert just nu är att adressen fram till nästa sommar är Strömsholm.
  – Tänk ändå att det går för en vanlig ridskoletjej från Falköping att ta sig dit man vill, om du är beredd att kämpa för det, säger Caroline Bore.

  Fakta: Stipendiat på Strömsholm
  Varje år utses mellan två och fyra stipendiater som under ett års tid får utbilda skolhästar samt även hästar utifrån.
  •Stipendiaterna får ersättning via stipendier.
  •Under 2016-2017 finns tre stipendiater på Strömsholm, Anna Holm, Malin Ronell och Caroline Bore.
  •De är knutna till Hästutbildningsavdelningen på Strömsholm med huvudlärare Marianne Esseen Söderberg (dressyr) och Daniel Svensson (hoppning), stallmästare Jens Fredricson, och verksamhetschef Jonas Johnson. Dessutom finns dressyrlärarna Louise Nathhorst och Lars Andersson i teamet.

  Text & foto: Anna Nyberg

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden