Sverige
2 april 2018 08:52

Stjärnan inspirerade tränare och instruktörer

FortbildningEtt 70-tal tränare och ridinstruktörer fick under den gångna veckan extra inspiration och kunskap när tre distrikt bjöd in till fortbildning i samband med att hoppryttaren Angelica Augustsson Zanotelli och förre förbundskaptenen Sylve Söderstrand höll träningar och clinic på flera olika platser.

Stjärnan inspirerade tränare och instruktörer
Angelica Augustsson Zanotelli, Victor A. Victor från Upplands Ridsportförbund och Sylve Söderstrand förbereder inför tränar- och ridlärarfortbildningen i Enköping. Foto: Ivan Zulueta Flores

– Mycket inspirerande och roligt att träffa både tränare och ridlärare, tyckte Hanna Ankner, en av deltagarna som till vardags arbetar hos Enköpings Ridklubb.

På kvällarna hade Angelica Augustsson Zanotelli clinics tillsammans med Sylve Söderstrand hos Kungsbacka Ridklubb, Föreningen för Equality Riders i Hammarö och Enköpings Ridklubb. På dagtid höll Angelica träning för ett antal ekipage, och i samband med det samlades ridinstruktörer och tränare för att tillsammans med Sylve Söderstrand gå igenom upplägg och titta på vad som gick att ta med sig hem till deltagarnas vardag.

Analys och diskussioner
De olika övningarna analyserades och det diskuterades flitigt kring hur det Angelica sa och gjorde kan användas hemma i ridskolor och bland privatelever.
– Det som är bra med den här typen av övning är att den går att variera väldigt mycket och göra olika svår beroende på hur duktiga ryttarna är som man ska träna, menade Elin Lindgren Östlund som både arbetar som ridlärare vid Färingsö Ridskola och har hoppträningar för elever med egen ponny/häst.

Angelica Augustsson Zanotelli med tränarfortbildning
Angelica Augustsson Zanotelli samlar några av ryttarna som red i Enköping för att gå igenom detaljer i ridningen, medan några av de tränare och ridlärare som deltog i fortbildningen intresserat lyssnar. Foto: Ivan Zulueta Flores

Deltagarna var rörande överens om att Angelicas noggrannhet och tydlighet i instruktioner om vad hon ville att eleverna skulle göra var något som de tänkte ta med sig hem. Att kunna variera tempot och verkligen får hästarna att gå fram för skänkeln till en mjuk och stadig hand var annat som Angelica jobbade mycket med och som uppskattades av tränarna och ridinstruktörerna på plats.
– Det var väldigt roligt att så många tränare och instruktörer ville vara med under de här dagarna. Det blev också väldigt bra diskussioner, tyckte Sylve Söderstrand.

Det som är bra med den här typen av övning är att den går att variera väldigt mycket och göra olika svår beroende på hur duktiga ryttarna är som man ska träna. Elin Lindgren.

Som avslutning hölls en teoretisk genomgång där deltagarna fick dela med sig av sina upplevelser och hur de jobbade till vardags.
– Att få diskutera med varandra och se bra exempel som vi kan ta med oss hem till våra träningar och ridlektioner på hemmaplan är det som är det bästa med den här typen av fortbildningar och samlingar, menade deltagarna i Enköping samstämmigt.

Fakta

Fortbildningar

Auktoriserade tränare måste genomgå en fortbildning per år för att få behålla sitt godkännande.

Sedan 1 januari 2018 är det också ett krav att diplomerade ridlärare ska genomgå en årlig fortbildning.

Fortbildningar kan anordnas både distriktsvis och centralt. De tre tillfällen som fanns när Angelica Augustsson Zanotelli var på besök anordnades av respektive distrikt, där tränare och ridlärare i angränsande distrikt också bjöds in.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden