Avelsnyheter
14 december 2019 16:52
Ridsportplus

Stopp för tidig träning av unghingstar

Stora förändringarNya tyska djurskyddsregler har fått upp de tyska avelsförbunden på tårna. Regelrätt träning av hästar får inte längre påbörjas före 2,5 års ålder, vilket får konsekvenser för de tyska hingstpremieringarna. Ridsport har pratat med Lena Zeiloth som årligen arrangerar löshoppningstävlingen Eklunda Open för 2-åringar. "Att man hanterar sina unghästar är något helt annat än att förbereda en hingst för premiering", säger hon.

Stopp för tidig träning av unghingstar
De tyska avelsförbunden anordnar hingstpremieringar från tidig höst. Arkivbild: Kiki Beelitz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tyska hingstpremieringar står inför stora förändringar. Den tyska regeringen har deklarerat nya djurskyddsregler som innebär att träningen av en häst inte får påbörjas innan hästen är 30 månader gammal.

    Detta kommer slutligen tvinga fram större tålamod bland landets hingstägare, som i dagsläget ofta visar sina unga hingstar på höstens och vinterns premieringar när de är knappt 2,5 år gamla.

    Med tanke på att förberedelserna inför en premiering börjar ett halvår innan, påbörjas träningen av de unga hästarna redan vid två års ålder och ibland ännu tidigare. Ett antal tyska uppfödare har redan ”löst problemet” genom att betäcka sina ston mycket tidigare på säsongen, vilket innebär att de får föl i januari i stället för under våren.

    De högsta företrädarna för de tyska avelsförbunden samlades nyligen vid ett extrainkallat möte för att diskutera nya former för premieringarna. Även det tyska ridsportförbundet har involverats för att se hur de nya reglerna ska implementeras. Det skriver Eurodressage.

    Inte alls samma sak

    Ridsport har pratat med uppfödaren Lena Zeiloth, Eklunda Stuteri, som årligen arrangerar löshoppningstävlingen Eklunda Open för tvååringar, som förberedelse för kommande treårstester.
    – Att man hanterar och jobbar med sina unghästar är något helt annat än att förbereda en hingst för premiering. De flesta uppfödare löshoppar och sitter in sina hästar på vintern som 2,5- till 3-åring, men det handlar om grundhantering och en lugn tillvänjning vid lätt arbete med mycket vila inlagd. I mina ögon är det inte att betrakta som regelrätt träning.

    – När de unga hingstarna i Tyskland förbereds för prov så går de flesta inte ut på bete sista sommaren, de tränas och jobbas upp – och personligen tycker jag det är helt sunt att det inte är något man ska hålla på med, fortsätter Lena Zeiloth.

    Störst press på dressyrhästarna

    – Jag vet inte den exakta bakgrunden, men förmodar att det främst handlar om att vissa tar ut för mycket av sina unga hingstar. Det har varit rätt mycket diskussion under många år, framför allt om dressyrhingstarna, och det har väl i princip bildats två läger.

    Men pressas inte de unga hopphästarna lika mycket?
    – Det är klart att man tränar hopphästarna också, men jag upplever att det är mer press på gångartshingstarna. De longeras exempelvis mycket mer för att man ska kunna få ut max av dem. Det räcker med att åka på en premiering så ser du vilka hästar som ser mest forcerade ut.

    Att man hanterar och jobbar med sina unghästar är något helt annat än att förbereda en hingst för premiering.

    Lena Zeiloth vet att det finns tyska uppfödare som väljer att betäcka så tidigt som möjligt på året, men känner också till svenska uppfödare som försöker göra likadant.
    – Det finns de som propagerar för tidiga föl, för de tror att de ska bli färdiga tidigare. Men det faller på sin egen orimlighet, eftersom vi bor på breddgrader som gör att stoets naturliga brunstcykel infaller först någon gång under våren. Visst kan du lyckas få föl i januari, men det är inte alls optimalt.

    Lena Zeiloth tycker det är synd att det måste till regler för att folk ska förstå att det är unga hästar de håller på med.
    – Vad jag vet är tyskarna de enda som har sina premieringar på hösten och egentligen borde branschen kunna sansa sig och sanera sig själv. Men tyvärr finns det alltid människor som gör saker på ett dåligt sätt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden