HästvälfärdPå vissa tävlingar kontrolleras bara en häst av 20. På andra tävlingar gör överdomaren munkontroll av snart sagt varenda häst.
Stora skillnader i överdomares munkoll
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Fakta
Snabbversion
- Kontroller av munnar på tävling varierar – endast en av 20 hästar granskas på vissa tävlingar, medan vissa överdomare noggrant inspekterar nästan varje häst.
- Överdomaren Carolina Mörk berättar om övervägningar bakom selektiv munkontroll, den utsatta positionen det innebär och varför hon anser kontrollerna viktiga.
- Vid en dressyrtävling nyligen ledde sår i hästarnas munnar till avstängning av åtta ekipage. Ett resultat Carolina Mörk anser framhäver vikten av munkoll på tävlingar.
– Jag kan förstå överdomare som duckar och väljer att inte se så många munnar, för man är i en utsatt situation, säger överdomaren Carolina Mörk.
På en dressyrtävling i april stängdes åtta ekipage av efter att hästarna hade sår i munnen.
– Den tävlingen blev det ovanligt många avstängningar, säger Carolina Mörk som var överdomare där.
Hennes strategi är att titta i hästarnas munnar efter att de har startat.
– Jag är själv dressyrryttare och vill inte bli störd före start, och absolut inte på framridningen eller i collecting ring. Dessutom är det viktigt för mig som överdomare att inte förutsätta att hästarna har sår i munnen. Därför tittar jag efter ritten.
– Jag tror inte att någon åker på tävling med en häst som har sår i munnen. Alla vill sina hästar väl. Men det kan gå så fort att få det där såret. De kan ha bitit sig, och slemhinnorna är sköra.’
”Blir frustrerade”
Att berätta för ryttarna att hästen har sår är inte alltid så lätt.
– En del blir frustrerade, och det kan jag förstå. De har åkt långt och lagt ner mycket pengar, och ibland kan det vara ledaren i klassen som blir avstängd.
– Som överdomare kan man känna sig ensam och utsatt, även om vi har förbundet i ryggen, så jag kan förstå de överdomare som duckar och inte tittar på så många munnar.
Fakta
Så kollar du själv hästens mun
- Använd grimma och grimskaft, ha gärna en medhjälpare och akta fingrarna.
- Kom ihåg att alltid stå vid sidan av hästen, aldrig framför. Gör kollen på båda sidor av munnen
- Kolla nosryggen och under hakan efter till exempel skav av nosgrimmor.
- Kolla på läpparnas ut- och insidor.
- Sära på mungiporna och vänd dem lite utåt för att se om där finns sår- eller tryckskador i munslemhinnan. Akta fingrarna, men det är bra att se minst tre centimeter in i mungipan.
- På lanerna, den tandfria delen i munnen där bettet ligger, kan det också finnas skador.
Källa: Svenska Ridsportförbundet
– Men de allra flesta ryttare förstår att jag som överdomare bara gör mitt jobb, och många blir både bestörta och ledsna över att deras hästar har fått sår.
Carolina Mörk gör kontrollen med ryttaren till häst eller avsuttet.
– Det går bra vilket som. Först känner jag på nosgrimman och därefter tittar jag på mungiporna. Jag viker ut dem och tittar på båda sidor. Jag lyfter själv på mungiporna. En del låter ryttare eller medhjälpare visa mungiporna men de visar inte alltid det jag vill se.
Borde titta på alla hästar
Alla överdomare på tävling är ålagda att kontrollera munnar på minst fem procent av hästarna. Kravet är för lågt, tycker Carolina Mörk.
– Helst skulle jag vilja att det fanns stewards som tittade på alla hästar, så det blir rättvist, men jag inser att det är en kostnadsfråga, menar hon och försöker själv kolla så många som möjligt.
– Jag har förmånen att vara på tävlingar där föreningens funktionärer håller koll på parkeringen, och jag väljer hellre att titta på ytterligare en mun i stället för att gå en extra runda på parkeringen.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 8/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på