Fälttävlan
26 september 2021 21:39
Ridsportplus

Storbritannien sitter stadigt på fälttävlanstronen

MästerskapFörst tog de lagguld på OS i somras. Sedan sadlar ett helt nytt lag ut och vinner EM-guld samt alla tre individuella EM-medaljer. Storbritannien regerar i fälttävlansvärlden. "Det har varit roligt hela vägen och hästarna har varit fenomenala," säger dubbla guldmedaljören Nicola Wilson.

Storbritannien sitter stadigt på fälttävlanstronen
Piggy March, Nicola Wilson och Sarah Bullimore – brittisk girlpower på prispallen. Foto: FEI/Richard Juilliart

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Storbritannien har varit ett framgångsrikt land i fälttävlan länge. Det är framförallt på senare år som Tyskland har dominerat. Men efter uppvisningarna på årets OS och EM är det ingen tvekan vilket land som är världens bästa nation i sporten.

Hur underbart är det inte att ha haft honom sedan han var  unghäst och bygga upp det här partnerskapet och den här tilliten oss mellan. Nicola Wilson om sin guldhäst Dublin.

De brittiska tjejerna höll i taktpinnen från start till mål under det nyss avslutade mästerskapet i Avenches, Schweiz.

Allra bäst gick det för Nicola Wilson som åker hem med även ett individuellt guld.
– Det här varit väldigt, väldigt speciellt. Att få vara med det här fantastiska gänget tjejer som alla kommer så bra överens. Det har varit roligt hela vägen och hästarna har varit fenomenala, säger hon i ett pressmeddelande från Internationella Ridsportförbundet.

Hennes guldhäst JL Dublin (HOLST val f 2011 e  Diarado-Cantano, äg Mr och Mrs J Lambert och Mrs D Johnston) gjorde sitt första mästerskap.

”Underbar hoppning”

– Han kom lite efter när jag skadade min nacke för två år sedan och sedan kom pandemin.
– Jag är extra glad över hans dressyr, den kändes så stabil och bra. Och sedan stormade han runt terrängen och gjorde en underbar hoppning. Hur underbart är det inte att ha haft honom sedan han var  unghäst och bygga upp det här partnerskapet och den här tilliten oss mellan, fortsätter Nicola Wilson.

 

Hon själv har hunnit bli 45 år och har ridit seniormästerskap sedan 2009. Hon ingick i britternas silverlag på OS i London 2012, guldlaget på VM i USA 2010 och har två EM-guld i lag sedan tidigare. Individuellt har det blivit ett EM-brons sedan tidigare.

Tysklands Ingrid Klimke, som åkte till Schweiz som titelförsvarare, ledde efter dressyren, men efter några straff för tiden i terrängen och ett nedslag i hoppningen slutade hon femma.
– Jag har en sak att säga, britterna stal vår tränare, sa hon skämtsamt på presskonferensen efteråt med hänvisning till att Chris Bartle som länge tränade Tyskland men numera är Storbritanniens tränare.

– Britterna har gjort ett fantastiskt jobb, sa Andreas Dibowski som ingick i tyska silverlaget.

Nicolaseger
Nicola Wilson – dubbel Europamästare. Foto: FEI/Richard Juilliart

Piggy March och Brookfield Inocent ingick i guldlaget och tog individuellt silver. Även det individuella bronset gick till Storbritannien. Det var Sarah Bullimore/Corouet, som inte ingick i guldlaget utan bara tävlade individuellt, som tog hand om bronset.

Attityd

– Han har mycket attityd, vet hur cool är han. Han har varit fantastisk hela tävlingen, säger Sarah Bullimore om sin häst vars mor hon red på EM 2015.
– Brookfield Inocent är den bästa häst jag någonsin har ridit. Han kunde inte ha gjort mer i någon av momenten, säger Piggy March om sin häst.

I Storbritanniens guldlag ingick också Rosalind Canter/Allstar B och Kitty King/Vendredi Biats. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden