Sport
4 juli 2016 20:00

Storsatsning snart i mål

Nedräkningen till Rio är igång för fälttävlansryttarna och snart spikas laget. En del i strategin mot OS är uppvärmning i Falsterbo och i den första halvan levererade Anna Nilsson mest.

Storsatsning snart i mål
Här har vi dem – Sveriges sex främsta kandidater till OS i fälttävlan. Photographer Roland Thunholm

Förbundskapten Staffan Lidbeck har noga planerat vägen mot OS där målet är och förblir en medalj. Utöver tävlingar runt om i Europa har schemat innehållit obligatoriskt träningsläger, galoppkoll på Jägersro, uppsuttna och avsuttna träningar, gemensam hopp- och dressyrtävling i vintras, fystester…  Nu, med bara någon månad kvar till Rio, är det helt enligt planen peppdags i Falsterbo med tävling i hoppning och dressyr.

– Att rida i den här atmosfären är en väldigt bra övning och den påminner om atmosfären som kommer att vara i Rio. Det är precis vad hästarna och, ännu viktigare, ryttarna behöver träna på, säger förbundskapten Staffan Lidbeck efter att hans sex ryttare gjort sina OS-dressyrprogram på Falsterbos dressyrbana.

När de har pustat en stund samlas gänget  under glada skratt för att fotas och berätta mer om dagens prövning där Anna Nilsson och hennes Luron visade sig vara bäst. De belönades med 68,21 procent just före Sara Algotsson med Reality på 68,025. Efter Anna och Sara kom i tur och ordning Niklas Lindbäck/Focus Filiocus, Frida Andersén/Herta, Ludwig Svennerstål/Franzipan och Linda Algotsson/Fairnando.
– Vi har en del grejer att fixa med, även om han gör mycket fint också. Han blir lite som tjuren Ferdinand och kryper ihop inne på banan, säger Linda.

Staffan Lidbeck konstaterar att han ser förbättringspotential hos samtliga ekipage, men även många bra delar. Än återstår en sista koll i Aachen innan laget spikas och de sex möjliga OS-kandidaterna som deltar i den interna uppvärmningstävlingen har alla chans att nå ända fram, även om förbundskaptenen förra veckan sa att han främst har fått de svar han vill ha av Sara, Frida och Ludwig. 

I morgon väntar hoppning och nya fystester, nästa helg Aachen och sedan går flyget strax till Brasilien. De elva ryttare som har funnits på långa OS-listan under våren har minskats till de sex som är i Falsterbo och gruppen som just nu spenderar ett par sommardagar tillsammans kommer snart att minskas ytterligare. En lagkvartett plus en reserv kommer att återstå.
– Stämningen i gänget känns bra, men klart att de är spända under ytan. Någon ska ju bort när laget tas ut, säger Staffan.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden