Dressyr, Ponny
3 februari 2019 19:38
Ridsportplus

Storseger i debuten för Tindra Holmertz och Brave Heart

Nytt ekipageBåde ponny och ryttare är välmeriterade var för sig, och nu har de blivit ett nytt starkt dressyrekipage. Tindra Holmertz och Brave Heart tog en storseger vid debuttävlingen tillsammans.

Storseger i debuten för Tindra Holmertz och Brave Heart
Tindra Holmertz och Brave Heart är ett nytt ponnyekipage på dressyrbanorna. I ekipagets debut blev det storseger. Foto: Frida Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Rappestads Ridklubbs nationella dressyrtävlingar under söndagen var det debut för ett nytt svenskt dressyrekipage. Tindra Holmertz – som i flera år fullständigt dominerat kategori B med ridponnyhingsten Monty men även tävlat både större ponnyer och hästar – har sedan november tagit över den välmeriterade D-ponnyn Brave Heart (ASRP val f-03 e Henfynyw Tywysog-Isaksbo Jeronimo, uppf Vickie Beckman).

I Rappestad startade nio ekipage i FEI:s mästerskapsprogram för ponny, och Tindra och Brave Heart tog hem en odiskutabel seger i klassen med 73,559 procent. Noterbart är att samtliga tre placerade i klassen red för Föreningen Mantorps Ryttarna – tvåa på 67,928 procent placerade sig Linn AntonssonMistery och trea kom Nellie LiljegrenWizard med 66,441 procent.

Brave Heart har tillhört skaran med landets främsta dressyrponnyer i ett stort antal år under flera ryttare. Sedan 2016 har han tävlats av Hedda Thunberg och de har en lång rad framstående placeringar tillsammans nationellt upp till SM-nivå, och har även tävlat vid två NM – förra året blev det NM-placering. 2015 ingick Brave Heart i laget från Segersta som tog SM-guld, då satt Victoria Avellan-Ryd på ryggen.
– Vi lånar Brave Heart av familjen Thunberg nu och han kom efter lag-SM, berättar Tindra för Ridsport.

För lång för Monty

Tindra blir femton år i år. Redan förra året var hon för gammal för att tävla Monty i sin rätta kategori, men hon har tävlat honom framgångsrikt som C-ponny. Nu börjar dock den långa framgångsrika karriären för Tindra och Monty se sitt slut.
– Jag börjar bli för lång för honom, säger Tindra, och berättar att tanken nu när Monty drar ner på tävlandet är att han ska användas mer i aveln.

Tindra Holmertz - Sunny Sunday (ASRP sto f-00 e Wärnanäs Ulrik-Tammer Fors xx, uppf Chia Ginsell) 66,626%
Tindra Holmertz och Sunny Sunday ska tävla mindre i år – stoet börjar bli gammalt och snart väntar pension. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Parallellt med Monty har Tindra även tävlat D-ponnyn Sunny Sunday (ASRP sto f-00 e Wärnanäs Ulrik-Tammer Fors xx, uppf Chia Ginsell), som hon bland annat red i Falsterbo förra året.
– Sunny börjar bli gammal och jag ska inte tävla lika mycket med henne nu, hon blir nitton och ska så småningom gå i pension, säger Tindra, som istället siktar mot SM och förhoppningsvis några internationella tävlingar med Brave Heart.
– Det vore kul med NM, det är ett mål, förklarar Tindra.

Brons: Tindra Holmertz - Monty (ASRP hingst f-04 e Vermont-Carneval II, uppf Ann-Charlotte Larsson)
Tindra Holmertz och B-ponnyn Monty tog SM-brons i kategori C förra året. Nu har Tindra blivit för lång för Monty. Arkivbild: Jenny Schwieler Staaf

I stallet finns även två ungponnyer som Tindra tävlar. Det är familjens egna uppfödning Isn’t She Lovely (ASRP sto f-12 e Simberg Superman-Wladimir OA) och Locksley Donna Gabriella (WPCS sto f-11 e Locksley Don Galliano-Laithehill Jazz) som ägs av Marianne Lundin. Dessutom tävlar Tindra de stora hästarna Celine Dion (SWB sto f-05 e Riccione-Ganesco, uppf Ann-Kristin Karlsson) och Decurio Källtorps (SWB hingst e Rosevelt-Ore, uppf Elin Lundin). Målet för i år med de stora hästarna är att komma till junior-SM med Celine Dion och att rida några Msv B med Decurio.

Welshponny av cobtyp och morganhäst

Brave Heart är en svensk ridponny av en ganska ovanlig mix. Hans pappa är Henfynyw Tywysog, welshponnyn av cobtyp som själv har många meriter på dressyrbanan och även lämnat en lång rad framstående dressyrponnyer. Mamman är ett sto av rasen morganhäst – inte helt vanligt i ridponnyavel.
– Han har en härlig utstrålning och syns i mängden, han är ganska maffig, säger Tindra, som annars tycker att galoppen är Brave Hearts främsta fördel.

Heddathunberg_braveheart_jennyschwielerstaaf_img_5434
Brave Heart reds vid förra årets SM av Hedda Thunberg. Ekipaget kom på fjärde plats i A-finalen. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Efter den lysande debuten väntar nu nya tävlingar för Tindra och Brave Heart. Nästa helg blir det start vid OBS-tävlingarna i Halmstad.

Resultat Rappestad

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden