Distansritt
1 januari 2018 12:09

Stråhle Engquist och ”Luke” kvalade till VM i Tryon

Tuff banaI november gjorde den svenska Texasbaserade distansryttaren Cecilia Stråhle Engquist ett VM-kval med Good Luke Charm ox på en CEI ***160 km i USA. Men det fattades ett lopp på en CEI** 120 km för att vara fullt FEI-kvalade till VM i Tryon. Den uppgiften löste ekipaget i Texas i fredags.

Stråhle Engquist och ”Luke” kvalade till VM i Tryon
Cecilia Stråhle Engquist och Good Luke Charm ox. Foto: Becky Pearman

Loppet reds på High Roller Endurance Ride på 7ILRanch i Cat Spring i Texas. Det är hemmabana för Cecilia Stråhle Engquist. Där har hon sin egen pensionär R Tse Q cirka 100 km från Houston där hon bor och är verksam. Det var en ganska platt bana men med ett krävande underlag.

Djup sand
– Underlaget är djup, djup sand, sedan mer sand men inte lika djup och så ”rullande kullar” eller rolling hills som man säger här, så banan är nästan aldrig platt. Jag har sprungit flera terränglopp här upp till 33 km och vet precis hur jobbig banan är även för hästarna, säger Cecilia.

Uppgiften var bara att vara godkänd i slutbesiktningen och klara maxtiden utan tidspress. Men det är inte alltid så enkelt alla gånger, även för en ryttare som genomfört ett VM.
– Han blev skrämd av något när vi galopperade runt en kurva på första slingan, slängde sig runt 180 grader och jag åkte av. Tappade luften och det gjorde ganska ont, så jag sprang cirka 1 km med honom i slutet av slingan för att mjuka upp mig.

Slutade som sjua
Cecilia och 8-åringen Luke genomförde 120 km som sjua på 10.19 tim/11,67 km/tim med bara A i veterinärprotokollet och en puls på 52/48 i nästan alla vetgates.
– Luke växte upp i en enorm hage ute och reds inte in förrän han var 6 år. Han ägs av min vän Cyntia Mettes och nu har han 1.580 genomförda tävlingskilometer utan någon uteslutning. Han äter och dricker bra, är lugn och smart med hög arbetsmoral och vet var han ska sätta hovarna, berömmer Cecilia, som nu hoppas kunna kvala även en reservhäst inför Tryon.

Det var 16 startande i loppet och 12 godkända i slutbesiktningen, och det fanns motstånd från några namnkunniga ryttare eller hästar med i loppet. Loppet vanns av Tuscarora John/Erin Lemmons-Innes på 7,26 tim. Tvåa slagen med 4 minuter var FEI:s rankingetta för ekipage samt rankingtrea/ryttare 2017, Hoover the Mover/Cheryl van Deusen. Lågt odds på att detta ekipage står på startlinjen för USA i Tryon i september. Trea var Dixieland Dude/Alisija Zabavska från Litauen tio minuter bakom vinnaren.

Sponsrat lopp för att få ner farten
För troligen första gången i USA var loppet sponsrat av The Boudheib Initiative i UAE. Boudheib Endurance Challenge Award, BECA, är ett initiativ för att försöka få ned farten i distansritt och premiera horsemanship och god ridning i distansritt i UAE. Bakom detta står HH Sheikh Sultan Bin Zayed Al Nahyan som är släkt med presidenten i UAE, HH Shejk Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan. Presidenten är även emir (ruler) i Abu Dhabi som är det största emiratet av de sju emiraten som bildar UAE. Detta är intressant därför att den mest namnkunniga familjen i UAE när det gäller distansritt ju är familjen al Maktoum och Mohammed bin Rashid al Maktoum som är vicepresident i UAE och leder emiratet Dubai. BECA har redan visat i olika egna lopp i UAE att det går att tävla distansritt i lägre farter och med betydligt färre uteslutningar.

Best condition
Cecilia red för sakta på en sträcka och blev utesluten ur BECA (alltså en tävling i klassen), och det var Hoover the Mover/Cheryl van Deusen som vann BECA och en mindre prissumma. Intressant dock att veterinärernas pris i klassen, Best ondition, BC, som handlar om poäng i slutbesiktningen, gick till vinnaren Tuscarora John.

Den svenska säsongen i distansritt drar i år igång redan den 20 januari med en CEI* 80 km på Vasaritten i Rättvik.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden