Dressyr
2 augusti 2016 21:18

Strukturerad läktarexpertis

Rätt ekipage vann på unghäst-VM - i alla fall om man ser till utfallet på användningen av den populära appen "Spectator Judging" hos publiken. I Ermelo var det full fart på läktarexperterna redan från torsdagen - många tyckte till om ekipagen.

Strukturerad läktarexpertis
Publiken tyckte samma sak som domarna om vilka som förjtänade seger men procenten och placeringarna nedanför var annorlunda efter "Spectator Judging"

För första gången användes appen ”Spectator Judging” i större skala. Den har använts på många Grand Prix klasser i vinter nere på kontinenten. I Falsterbo var den även aktiv men marknadsfördes så blygsamt, rent av dåligt, att det inte märktes.

I Ermelo gick den holländske arrangören in för att jobba in konceptet. Det har delats ut priser varje dag till den användare som kommit närmast domarna i sina omdömen. För varje ekipage presenterades domarsiffrorna på storskärmen därefter en egen bild med publikens omdöme och speakern kommenterade om det var upp eller ner i jämförelse.

I appen visas för varje ekipage två slutprocent. En är domarbetyget det vill säga officiellt resultat, den andra anger publikens betyg. Det är satt antingen som en totalprocent för ritten eller för de olika bedömningspunkterna.

Hur många olika personer som använde appen har inte framkommit men populariteten för konceptet var stor. Hela 11000 resultat matades in under unghäst-VM i appen. En övervägande majoritet, 72 procent, valde att mata in de fem unghästbetygen istället för att sätta ett procenttal för ekipaget. De flesta använder appen på iOS-enheter. Användare från Sverige, Norge, Spanien och Holland låg närmast domarna i sina bedömningar. Lägst betyg gav britter och bland de högsta belgiska användare.

Än så länge är utformningen allt för enkel. Det skulle till exempel gå att manipulera ett resultat i marknadsföringssyfte med små medel. Det intressanta är att publiken relativt ofta är hårdare i sin bedömning än domarna – hos läktarexpertisen finns ingen nåd att hämta.

Se utfallet för de bäst placerade i finalerna nedan.
5-åringar

Beatrice Buchwald segrade på Vitalis-dottern Victoria’s Secret.

Procent från domare och publik, läs vänster spalt ner sedan höger

Segraren är samma, sen är enigheten slut.

6-åringar

Nu tvåfaldig mästare, 6-årssegrande Fiontini med Severo Jurado Lopez.

Procent från domare och publik, läs vänster spalt ner sedan höger

Domare och publik ense om både segrare och tvåa men Sir Olli var inte favorit hos publiken.

7-åringar

Kaiser Sezuan – vad annat kan man kalla en trefaldig mästare? Riden av Dorothée Schneider under tre VM.

Procent från domare och publik, läs vänster spalt ner sedan höger


För svensk del så ska vi vara glada att domarna dömer för det gav Jeanna Högberg och Fiorucci Ht en silvermedalj.

Vill du själv ladda ner appen Spectator Judging från företaget BlackHorse är det helt gratis.
Länk för Android
Länk för iPhone/iPad

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden