Hästägartips
24 september 11:01
Ridsportplus

Studie visar anknytningsrelaterat beteende hos hästar

AnknytningsteoriEn svensk studie har undersökt hästars beteende vid separation och återförening med ägare respektive främlingar. Lina Roth berättar för Ridsport vad de kommit fram till.

Studie visar anknytningsrelaterat beteende hos hästar
Lina Roth övar klickerträning med Elfa. Foto: Anna Nielsen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Lina Roth, etolog och forskare vid Linköpings universitet

Vad handlar studien kring anknytningsteori om?
– Min masterstudent Paulina Lundberg, Elke Hartmann, SLU, och jag designade och genomförde en hästanpassad studie om anknytningsteori. Då studeras separation och återförening med ägaren respektive en främling.
– Hästarna observerades i ett inhägnat område i ett ridhus. Ägaren fick lämna hästen där några minuter och sedan återvända. Samma sak gjordes med en främling. Hästarna visade tydligt anknytningsrelaterat beteende när personerna återvände, både mot ägaren och främlingen. De sökte kontakt och hjärtfrekvensen sjönk till det normala igen.

Såg ni något särskilt i studien?
– De hästar som tidigare hade tränats med positiv förstärkning (belöning vid önskat beteende) sökte mer kontakt med den främmande personen, jämfört med hästar som tränats med negativ förstärkning eller en kombination av dessa. Det kan tyda på en högre positiv förväntan hos hästar som tränats med positiv förstärkning.

Vid Hippocampusdagen i fjol redogjorde du för hur hästar uppfattar omvärlden. Berätta!
– Andra forskare har visat hur observanta hästar är och hur detaljerat de tolkar kroppsspråk och minspel. När försökshästarna fick se bilder på andra hästar med olika öronspel, föredrog de bilderna som visade en häst med öronen framåt. De fick högre hjärtfrekvens när de såg en med bakåtstrukna öron.

Hur uppfattar de oss människor?
– De tittar noga. Försök har gjorts på hur hästar närmar sig människor som står på olika sätt: med kroppen vänd mot hästen, bort från den, med huvudet framåt, åt sidan eller bortvänt och med öppna eller slutna ögon. Då gick hästarna helst fram till en person med kroppen vänd mot hästen, med huvudet framåt eller åt sidan och som hade öppna ögon. De såg också om någon person blundade.

Fakta

Lina Roth

  • Namn: Lina Roth
  • Ålder: 42 år
  • Gör: Är docent och universitetslektor vid Linköpings universitet. Undervisar och forskar i etologi.
  • Egna djur: Kallblodstravare, katt och två marsvin.
  • Studien: Den heter ”Does training style affect the human-horse relationship? Asking the horse in a separation-reunion experiment with the owner and a stranger” och är publicerad i Applied Animal Behaviour Science.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden