Sportnytt
14 juli 2016 05:00

Succé för svensk invigning i Aachen

Slutsålt och ett jubel som aldrig ville ta slut. Den blågula invigningsföreställningen blev en hejdundrandes succé. ”Det var helt överväldigande” säger Owe Sandström som tillsammans med Lars ”Lalla” Nilsson ligger bakom den mäktiga showen.

Succé för svensk invigning i Aachen
Kungaparet rullade in till invigningsshowen. Photographer Roland Thunholm

Redan innan partnerlandet Sveriges invigning av Aachen-tävlingarna tog vid bådade det gott. För första gången någonsin var arenans 41 000 platser slutsålda fem dagar innan och visst levde showen upp till förväntningarna när det väl var dags.
– Tävlingsledningen säger att showen var den mest avancerade de har sett och publiken säger att det var den bästa invigningsföreställningen någonsin så det får vi tro på, säger en sprudlande glad Owe Sandström som bäst sammanfattar succén som överväldigande.


En svensk flagga fanns förstås på arenan.

Han och Lars ”Lalla” Nilsson, som utgör duon bakom förställningarna på Globen och Friends sedan mer än 20 år tillbaka, har arbetat med invigningen i Aachen sedan september. Storyboard, regi, design – allt har de arbetat med ner i minsta detalj.


Riddare i full fart.

Invigningsföreställningen med 350 statister tog sin början på medeltiden, fortsatte framåt via bland annat stormaktstiden med kungligheter och visade upp det mest svenska som sommaren och musikundret. Owe radar upp höjdpunkter från kvällen och nämner bland annat 38 Abba-kopior på islänningar, självkörande fyrspann med shettisar, Wångens kadrilj som mynnade ut i midsommardans ackompanjerade av 60 spelmän, tornerspel och lösspringande gotlandsruss i medeltidsmiljö.
– Det var bara helt fantastiskt. Jublet ville aldrig ta slut.


Vikingarna dök upp i showens början.


Wångens travare visade upp sig och bjöd till sist på dans.

Som kronan på verket bjöds publiken på 15 meter höga fyrverkerier, rökfyrverkeri i de svenska färgerna och på show av Sverige egen hero Måns Zelmerlöv. Av kändisarna på plats var det kanske dock kungen och drottningen som fick allra mest uppmärksamhet.
– Mitt under Abba-numret uppmärksammade vi kungen och drottningens 40-årsjubileum med Dancing Queen. Hela arenan med alla 41 000 gäster stod upp och hyllade kungaparet. De var mycket tagna över hyllningen och berättade efteråt hur stolta de var över den svenska föreställningen, säger Owe.


Färgglad midsommar.

Han är själv hedrad över förtroendet att representera Sverige och den svenska ridsporten. Bakom bredden på showen ligger en tanke om att visa upp allt vad häst-Sverige har att erbjuda.
– Alla som håller på med hästar är en del av hästhållningen, även den som har en liten ponny, och det ska synas. Sverige är ett ridande land och då måste alla få vara med, exempelvis shetlandsponnyer och russ. Bejaka mångfald och bekämpa enfald är mitt motto.


Finns det något mer svenskt än Abba?

I år var första gången någonsin som icke-tyska regissörer fick styra show-skutan helt på egen hand och trots att vissa idéer först ansågs lite väl galna stämde allt när det väl gällde. Redan har nya erbjudanden börjat hagla över Owe och Lalla, som förstås arbetar vidare med såväl Sweden International Horse Show som andra uppdrag. Frågan är om den svenskan publiken kan vänta sig en supershow på hemmaplan om drygt ett år?
– Jodå, EM närmar sig ju och man vet aldrig, säger Owe hemlighetsfullt.


Astrid Lindgren hade en given plats i showen, här genom hennes rövare från Ronja Rövardotter.


Hundratals statister och mycket paljetter förgyllde föreställningen.

Foto: Roland Thunholm
Text: Madeleine von Koch

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden