Sverige
9 mars 2021 11:40

SVA varnar för hästinfluensa

ImporterTvå hästar med koppling till en grupp med importerade hästar som kom från Irland i förra veckan har insjuknat i hästinfluensa, A2. Nu uppmanar SVA hästägare som nyligen importerat irländska hästar att isolera dem och sätta dem i karantän.

SVA varnar för hästinfluensa
Två hästar med koppling till importer från Irland har insjuknat i hästinfluensa. Foto: iStock

De två nyupptäckta fallen har upptäckts hos hästar i Karlskrona och Hofors. Hästarna har enligt tf statsveterinär Gittan Gröndahl på SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) koppling till en leverans med irländska hästar som kom till Sverige någon gång mellan den 2-4 mars.

”Om ni tagit emot irländska hästar sedan 2 mars, ställ dem separat i isolering i två veckor då det finns risk att de fått med sig viruset”, skriver Gittan Gröndahl i ett inlägg i sociala medier.

Isolera nya hästar

Att isolera nyimporterade hästar under ett par veckor är en vanlig rekommendation, då hästarna lätt utsätts för infektioner under de långa resorna där de oftast blandas med hästar från olika länder eller städer.

Om en hästägare upptäcker symptom hos sin häst bör hästen genast isoleras, och därefter ska veterinär tillkallas för provtagning, uppmanar Gittan Gröndahl. Hon tipsar även om att se till så att hästar som importeras från utlandet är grundvaccinerade innan de påbörjar resan till Sverige.

”På en ovaccinerad häst kan symptomen bli ordentligt jobbiga och i kombination med en lång resa är det högre risk för komplikationer”, skriver hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden