Sverige
14 maj 2018 06:30
Ridsportplus

Svårt med ridkläder i större storlek: ”Vi som behöver större storlekar skäms och ger upp”

När Rebecca Karlsson skulle börja rida igen var ridkläder för den som drar större storlekar är en rejäl bristvara. Ridsport har likt Rebecca undersökt marknaden. "Liten efterfrågan" säger vissa butiker med sämre utbud av stora storlekar, medan butikerna med större utbud säger något annat.

Svårt med ridkläder i större storlek: ”Vi som behöver större storlekar skäms och ger upp”
"Jag skulle verkligen önska att flera tillverkare gjorde kollektioner i större storlekar. Vi är i händerna på ett fåtal tillverkare”, säger Rebecca Karlsson. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Att hitta ridbyxor om du drar större storlekar är svårt.
  − Som överviktig känner du dig obekväm som det är. Om du inte ens hittar rätt kläder att rida i, sticker du ut ännu mer, säger Rebecca Karlsson, som länge har letat med ljus och lykta efter ridkläder som passar.

  Rebecca Karlsson sökte sig tillbaka till ridsporten efter 20 års uppehåll. Men efter ett antal försök att hitta ridkläder i sin storlek började hon undra om hon var välkommen.

  − Jag har ganska korta ben, och så är jag rund, vilket är en dålig kombination. Jag har svårt att hitta fritidskläder överlag, och inom ridsporten fanns det ingenting.

  Blev förskräckt

  På Facebook såg hon hur en annan person efterlyste ridkläder i större storlekar i ett av alla forum.
  − Jag blev förskräckt när jag läste kommentarerna, för hon blev så smutskastad. Hon fick kommentarer om att hon skulle ut och springa och sluta äta kakor.

  Det är skamfyllt att väga för mycket, och beskedet till oss är att vi är för tunga för att hålla på med hästar

  Rebecca arbetar inom socialpsykiatrin och vet vilken press människor med övervikt redan känner.
  − Det är skamfyllt att väga för mycket, och beskedet till oss är att vi är för tunga för att hålla på med hästar. Men hur ska det hjälpa människor som vill röra på sig och gå ner i vikt? Om jag inte hittar kläder, vilka signaler ger det?

  Rebecca4ph
  Svårt att hitta rätt, tycker Rebecca. Foto: Pernilla Hägg

  Många håller med

  Hon är långtifrån ensam om detta problem, det visar reaktionerna när Ridsport lade ut en fråga i ett forum för tyngre ryttare. Många vittnar om hur svårt det är att hitta kläder som passar.

  ”Ridbyxor med hög midja och som tar kurvor saknar jag, liksom ridkläder till budgetpris. Alla ridkläder som görs i större storlekar är ofta dyra”, skriver en kvinna.

  ”Ridbyxor som trycker allt uppåt, ridväst som trycker ner, vilket resulterar i en snygg sufflé på mitten” lyder en annan kommentar.

  Problemet med ridkläder när man är överviktig är att de bara gör större storlekar. De är inte sydda efter hur en överviktig människa ser ut så passformen blir illa”, skriver en tredje.

  Rebecca Karlsson har själv ringt runt till de stora kedjorna inom ridsportkläder och utrustning.
  − De säger att det inte är någon efterfrågan. Jag tror att det beror på att vi som behöver större storlekar skäms och ger upp. Vi smiter in i provrummet och provar den största storleken, och när den inte passar smiter vi ut igen, utan att fråga efter större storlekar.

  − Ett annat svar är att vi kan köpa kläder i herrstorlek, men då blir benen och ärmarna jättelånga. Och ridstrumpor finns över huvud taget inte att få tag på.

  Alternativet är att köpa kläder och låta sy om dem. När det gäller ridstövlar är det måttbeställning som gäller.
  − Jag får kapa ridbyxorna i höjd med knäet. Vill jag ha en jacka som sitter bra måste den sys om. Det kallar jag diskriminering. Varför ska inte jag kunna köpa kläder som alla andra, utan måste betala mycket mer?

  ”Enstaka förfrågningar”

  De stora kedjorna inom ridsportkläder har litet eller inget utbud av ridkläder i stora storlekar. De upplever inte heller att det finns någon större efterfrågan.

  − Vi får några frågor om året från våra butiker, säger Carina Seumel, inköpare på Hööks.
  − Vi skulle väldigt gärna ta in mer kläder i de här storlekarna, men vi får bara enstaka frågor om detta från våra butiker, så det är svårt att värdera efterfrågan, säger Carina Seumel.

  Det finns heller inget stort utbud från tillverkarna att köpa in.
  − Vi får lägga specialbeställningar. Vi har också våra egna designers som arbetar med produkterna så att de verkligen passar för dem som har runda former.

  Detsamma gäller hos Börjes.

  − Vi vill ha ett utbud för alla, men vi behöver också ha en volym på våra beställningar för att det inte ska bli för dyrt för kunden. Om vi skulle se ett tydligt behov av större storlekar skulle vi bli mer motiverade att ta in det i sortimentet, säger Anna Rungegård, ansvarig för hästsportdelen på Börjes.

  Ridbyxor i de största storlekarna saknas även hos Mountain Horse, som dock säljer stora jackor i unisexmodell. Catherina Brolund är marknadschef på Mountain Horse:

  − Vi har ingen jättestor efterfrågan. För länge sedan erbjöd vi ridbyxor i stora storlekar för kurvigare former, men vi slutade med det.

  Säljer en hel del

  Den som letar efter ridkläder i stora storlekar får i dag vända blicken mot andra än de stora kedjorna. Camilla Fogelström i Kungsbacka driver Hästaffären, med en fysisk butik och försäljning på nätet.

  − Våra leverantörer hade kläder i större storlekar i sitt sortiment, så därför tog vi in det, och vi har märkt att vi säljer en hel del.

  Camilla Fogelström konstaterar också att det inte alltid räcker att erbjuda större storlekar.
  − Vi får en del returer av kläder som inte passar, eftersom vi är så olika. En del har rund mage och andra har stor rumpa, och alla kläder är inte jättebra anpassade.

  Hon tycker att det är märkligt att de stora ridsportkedjorna inte märker av att den finns en efterfrågan.
  − Det finns en hel del kunder som söker större storlekar, och det blir ju nästan en diskriminering mot dem om de inte hittar kläder.

  Medvetet val

  Även TeamBanan säljer ridkläder i större storlekar, och det är ett högst medvetet val, säger Ulrika Lind, som driver nätbutiken tillsammans med Johan Wahlén.

  Jag vet andra som fått höra att de inte ska hålla på med hästar om de väger för mycket. Men det är inte klädförsäljarnas sak att avgöra vem som ska få köpa ridkläder.

  − Jag har själv storlek 42–44 nedtill och 44–46 upptill, och har jättesvårt att hitta kavajer och västar. När jag frågar efter stora storlekar i butiker möts jag ofta av totalt oförstående. Jag vet andra som fått höra att de inte ska hålla på med hästar om de väger för mycket. Men det är inte klädförsäljarnas sak att avgöra vem som ska få köpa ridkläder.

  − Det är bra för våra affärer att vi är ganska ensamma på marknaden, men jag skulle verkligen önska att flera tillverkare gjorde kollektioner i större storlekar. Vi är i händerna på ett fåtal tillverkare, och det är inte alltid de arbetar med moderna snitt och moderna material.

  Utbudet hos några av

  återförsäljarna

  Hööks Hästsport
  har två märken av ridbyxor som går upp till storlek 54.

  Börjes
  säljer ridbyxor upp till storlek 48. ”Vi hade upp till storlek 54 tidigare, men de sålde tyvärr inte”, säger Anna Rungegård, ansvarig för hästsportdelen på Börjes.

  Mountain Horse
  har ett unisexutbud av jackor, med storlekar upp till XXXL, men inga ridbyxor och ridkavajer i de större storlekarna.

   

   

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden