Sport
12 juli 2015 17:23

Svensk braksuccé i Nations Cup

På Tinne Vilhelmson Silfvéns födelsedag tog hon och svenska laget hem en storseger i dressyrens Nations Cup i Falsterbo. Som grädde på moset segrade hon individuellt och Patrik Kittel kom tvåa i küren. Förbundskapten Bo Jenå var så glad så han låg ner på podiet.

Svensk braksuccé i Nations Cup
Svensk segerlag med från vänster Patrik Kittel, rookiesuccen Emilie Nyreröd som nu är med i spetstruppen, födelsedagsbarnet och individuelle segraren Tinne Vilhelmson Silfvén samt Minna Telde. Förbundskapten Bo Jenå ligger för deras fötter efter ett sådant utklassningsresultat med över 17 procents marginal. LottaPictures AB

Klassen dömdes av det internationella domarkollektivet på plats med Raphael Saleh, Eddy de Wolf, Magnus Ringmark, Susanne Baarup och Anne Gribbons. Många har meddelat att de försökt få biljetter till dressyren men fått beskedet att et var slutsålt. Trots det gapade läktarna ganska tomma jämfört med hur det har varit under de bästa åren.

Tävlingen tog fart med fina ritter från både Trude Hestengen och Lyndal Oatley, som med sin Sandro Boy länge låg i individuell ledning. Tyske Thomas Wagner med vackre Amoricello trängde sig in emellan och procent för de tre låg på över 74 procent.

Falsterbodressyrens ljudanläggning är sorgligt osynkroniserad och även med den förhållandevis lilla blåsten vandrade och svajjade ljudet mer än acceptabelt för vissa kürer.

Christoph Koschel är tillbaka i hetluften med Tiesto efter att först ha sålt sin EM-häst Donnperignon och nu senast Rostopovitch. Det blev några småmissar och Tysklands lagankare levererade bara in 72,45 procent till slutresultatet. Det skule bara räcka till en åttonde plats.

Födelsedagsbarnet Tinne Vilhemson Silfvén och Don Auriello var nog sugna på en double-whammy och satsade till sin fina kür signatur Cees Slings med namnet Who’s Anton. En härlig uppvisning serverade hon, inte en hov fel och med härligt uttryck. Nu hängde till och med domarna med och delade ut totalt välförtjänta 82,20 procent.
– Det är riktigt trevligt att fira födelsedag och segra, härligt, Anton är så fin, det är riktigt roigt att rida på honom , sa Tinne, kanske årets understatement levererat med ett brett leende.
– Jag är jättenöjd, kanske inte halten var så bra, allt annat var bra, jag gillar mitt program och älskar musiken, det känns så lätt även om det är svårt. Jag hoppas och tror att jag nu hittat en bra balans i programmet inför mästerskapet, sa Tinne.
Nu väntar en riktig födelsedagsmiddag i Torekov med hela Lövsta-gänget som har en härlig sammanhållning.

Vad skulle då Deja och Patrik Kittel kunna leverera med sin Stevie Wonder kür, professionellt sammansatt med i original fantastiskt ljud. Här lät den fina mixningen som 60-tals bilradio. Vad gjorde det när Deja och Patrik glänste på banan trots ärevarvsmusik från hoppningen. Programmet har lämnat babystadiet i fråga om svårighetsgrad, här har Patrik Kittel en kür för mästerskapens topp-10. Passagen är fortfarande bättre än piaffen men utvecklingen på 12 månader sedan förra årets Falsterbo är enorm. Det blev 81,25 procent och det är ekipagets andra resultat över 80 procent då de sprängde vallen i Hagen tidigare i år.
– Jag hade häng på Tinne idag och både hon och jag ska ha häng på de bästa toppryttarna så smånginom, jag är så nöjd med ritten, vi hade en liten pyttemiss i tvåorna som var mitt fel, det var så surt. Deja är så fantastisk, lagom het, helt obrydd om miljön och så fokuserad, jag är så nöjd med hennes utveckling. Nu blir det två veckors ledigt för Deja med gräshage och semester, sa en helt utmattad Patrik men glad och nöjd.

Det är inte lätt att komma in efter publikens två hemmafavoriter men holländska Katja Gevers med Gribaldi-sonen Thriller gjorde en fin insats till afrikanska trummor och rytmer blandat med stråkar. Som många Gribaldi-avkommor briljerar Thriller i piaff och passage. De fick ihop lite över 74 procent som hjälpte en bit mot Tyskland i Nations Cup kampen.

Patrick van der Meer rider Uzzo med mycket på spel. Han är högaktuell för det holländska EM-laget som har flera ekipage hel eller halvskadade. En bra ritt här säkrar hans dröm om mästerskap igen, han red OS i London men petades inför VM 2014. Idag gick det han och den hyperelegante men hete Uzzos väg, det blev inte några dyra misstag och räkneverket stannade på 77,825 procent.

Andreas Helgstrand med sin fina Tørveslettens Stamina är på väg upp i sina resultat, Andreas kommer med största sannolikhet att vara en del av det danska landslaget igen. Stamina har otroligt uttryck i sitt travarbete men så stort rörelsemönster, lite långsamt, att det nästan är svårt med piaff än så länge utan att det blir för bra. Det är hennes första år i internationell GP och framtiden ser ljus ut. Procenten blev moderata, galoppen är fortfarande lite av gunghästmodellen och kvar på stället, resultat 71,90 procent.

I lagtävlingen blev det svensk seger följt av Holland och Tyskland.

Resultat Lag
Resultat Individuellt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden