Sport
8 juli 2016 13:38

Svensk ledning halvvägs

Första delen i Nations Cup dressyren är avklarad. Tre svenska ryttare har ridit och tog individuellt placeringarna etta, trea, femma - ett helt ok resultat tyckte förbundskapten Bo Jenå. Patrik Kittel frälste publiken med att ta en individuell seger. Svensk ledning före Danmark och Holland.

Svensk ledning halvvägs
Patrik Kittel får syn på sin lagkamrat Tinne Vilhelmson Silfvén som prisutdelare. LottaGyllensten

Grand Prix klassen med fem lag och 15 startande dömdes av ett internationellt gäng med Andrew Ralph Gardner, Annette Fransen Iacobaeus, Susanne Baarup, Raphaël Saleh och Magnus Ringmark. Just Magnus har kommit in på slutet sedan Dietrich Plewa anmält förhinder på grund av sjukdom.

Första svenska ekipage var Jennie Larsson med Zircoon Spring Flower, 12-årig valack med arbetsnamnet ”Vårblomman”. Hon gav laget en bra start och ledning länge i klassen med sina 69,90 procent.

Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 hade lite stolpe ut i Rotterdam, det kostade kanske en lagplats till OS. Idag var det stolpe in även om inte siffrorna riktigt hängde med upp, det blev 71,78 procent och ledning. 
– Det var den bästa känslan jag har haft inne på banan i år, han var så duktig, allt gick rätt idag. Jag var tvungen att stå still i halten och samla mig lite, jag var så nöjd, sa en Rose Mathisen som klappade om sin häst.

Det danska ekipaget Rikke Svane med trakehnerhingsten Finckenstein TSF har sin bas i Luxemburg-området. Hingsten är så söt, vacker rent av men det är ganska lite aktivitet i bakbenen. Rörelserna sitter som de ska och idag fick de 72,42 procent och tog hand om andra platsen.

Patrik Kittel gick ut näst sist med Delaunay just som Svane fått sina fina procent.
– Jag borde väntat med att rida in lite, nu hörde han applåderna och blev skärrad. När ”Dude” blir spänd så blir han introvert och lite svårpåverkad, kryper i hop i kroppen och jag kan varken rida på mer eller påverka honom som vanligt, förklarade Patrik.
– Han är ändå otroligt duktig på att göra sina rörelser och lydig, jag är nöjd i alla fall. Imorgon rider jag kür, mycket för publikens skull, det är roligt, sa Patrik som tog individuell seger på 73,30 procent.

Många var nog spända på att se Helen Langehanenberg med sin nya häst avelshingsten Damsey FRH (Hann f -02 e Dressage Royal-Ritual). Det blev inte den mest harmonisak uppvisningen. Damsey nekade att leverera piaff, Helen satte sporrarna i och övertygade hingsten om att nu gälde arbete. I programmets sista piaff var det mindre tveksamt, totalt 67,96 procent.

FHS har i all tysthet tagit publikbedömning till Sverige. Med den utländska appen ”Spectator Judging” kan du som sitter i publiken gå in och döma ritterna när de pågår, samtidigt som domarna. Det är möjligt under fredagens och lördagens klasser i Nations Cup samt under de två U25-klasserna medan klasserna pågår. Appen är gratis och laddas ner i App store eller Google play.

Lördag 9:30 rids Grand Prix Special och kl 13 är det dags för küren. Sedan kan det koras en segrare i Nations Cup.

Resultat individuellt
Lagställning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden