Fälttävlan
19 juli 2014 08:00
Ridsportplus

Svensk modell för säkerhets skull

Efter dödsolyckan i Luhmühlen tidigare i år har det tyska ridsportförbundet tagit krafttag med sitt säkerhetsarbete. Svenske Mats Björnetun är en centralfigur i arbetet och när dagens terräng reds i Aachens nationstävling stod några av hans hans självutlösande hinder på banan.

Svensk modell för säkerhets skull
Svenskt hinder i Aachen. Det här är ett av Mats Björnetuns hinder som kördes ner till Nations Cup i Aachen. Detta stod på framhoppningen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Nu börjar det att hända grejer, säger Mats Björnetun som var i Aachen nyligen för att prata säkerhet i terrängen med arrangörerna.

När terrängen rids i dag finns flera av hans hinder som bland annat har använts på Baldersnäs på banan. 
– Jag har bland annat skickat ner två bord och en pallisad, säger Mats Björnetun.

Mats Björnetun är en riktig fälttävlanentusiast som dessutom arbetar med trafiksäkerhet. Ridsport har tidigare skrivit om den modell av självutlösande hinder som han har tagit fram, bland annat när dessa användes på ett SM i Örebro för några år sedan. Modellen har också använts på Kentuckys klassiska fyrstjärniga bana i år. 

Det är framförallt de föraktade rotationsfallen Mats Björnetun vill arbeta bort. Därför löser hans modell ut horisontellt i stället för nedåt som är vanligt i andra modeller. 
– Hinder som löses ut vertikalt förhindrar inte rotationsfall lika effektivt som när de utlöses horisontellt, säger han.

Mats Björnetun ska nu sitta med i den grupp som arbetar med säkehet i fälttävlan i Tyskland. Han ska bland annat låna ut sin utrustning för krocktester till tyskarna.

Under lördagens terrängprov i Aachen beslutade arrangörerna att ta bort hinder nummer 18 en bit in i klassen. Det var ett längdhinder som stod på en kulle. Innan tävlingen startade var det få som trodde att det skulle vålla några större problem, men det visade sig att hästarna hoppade dåligt på det. Av någon anledning hade de svårt att avgöra när de skulle hoppa av och/eller förstå att det var ett längdhinder. Belgiens Janyne Doherty var en av dem som fick ett dåligt språng och trillade av när hennes häst Ravenstar var nära att falla i landningen. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden