Körning
30 september 2019 08:56
Ridsportplus

Svensk placering avslutade händelserikt mästerskap

VM i sportkörningBara en liten boll. En boll som vägrade ligga kvar på konen. Om inte... Ja då hade Sveriges Emma Gustavsson vunnit precisionskörningen vid ponnyernas världsmästerskap, Emma och ponnyn ”Anton.”

Svensk placering avslutade händelserikt mästerskap
Emma Gustavsson, placerad i precisionskörningen som avslutade årets världsmästerskap för ponnyekipage. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mästerskapet för världens bästa ponnykuskar är över för den här gången, ekipagen har lämnat Kisber Azsar i Ungern. En dramatisk och händelserik tävling där mästerskapsmedaljerna delades ut till andra än de svenska kuskarna – Emma Gustavsson, Marika Strömberg och Gunlög Frost.

Inte för att ”vår” damtrio var sämre än de andra men det är mycket som ska till i en konkurrens som är så tuff och fokuserad att det inte går att jämföra med en enda tävling på hemmaplan.

Emma inledde inför kritiska domare

Emma Gustavsson var först ut, redan i onsdags körde enbetsekipagen sin dressyr inför ett domargäng som var extra kritiska. Åtminstone upplevdes Sara Mullins, Mark Wentein, Karin Grupe, Jiri Kunat och Stefan Keszycki så av många av de tävlande.

Emma fick 60,70 – en siffra hon inte var direkt nöjd med. Anton kändes bra, inga direkta missar men det räckte ”bara” till plats 21. Övriga två i svenskgänget körde i parklassen, Marika slutade på 60,03 och Gunlög på 61,30.

Maratonbana med åtta hinder

– Hindren är långa och med ganska gott om plats. Det öppnar för höga farter som kanske inte alla kuskar klarar av. Jag hade gärna sett ett eller två lite mer tekniska hinder också, menade Nederländernas lagledare Ad Aarts.

Speciellt vattenhindret skapade stora problem med flera hästar som blev svårt skadade där. Hindret var också borttaget när sista gruppen, fyrspannen, gick ut i terrängen.

Emma Gustavsson var nöjd med sin insats i hinder tre. Resten ville hon helst glömma. De som stod och tittade på var dock av annan åsikt. Anton kämpade på bra i hindren men kom i mål som nummer 32.

Pigga svenska ponnyer

– Pojkarna har gjort sitt livs maraton, menade Marika Strömberg, som dock hade problem med styrkan i sin högerhand som hon opererade förra året.
– Vi hade bra flyt ändå i hindren även om det var trögt i vattnet och väl i mål fick jag beröm för pigga ponnyer.

Marika var nummer 27 i mål och Gunlög Frost nummer 31, vilket gjorde att Marika var bäst placerad i maratonmomentet.

Svensk placering i konkörningen

Och i konkörningen blev det alltså en svensk placering tack vare Emma. Även Marika var på hugget och blev tia bland konerna. Det gjorde att hon ryckte några placeringar och blev totalt nummer 19, Gunlög totalt 28:a och Emma totalt 24:a.

Med tanke på konkurrens, maratondramatik, tävlingsnerver och, kanske, något aviga domare är det ett bra resultat för svensktrion. Nu kan det bara bli bättre!.

Guld i enbetsklassen togs av Tysklands Katja Berlage, guld i parklassen tog Nederländernas Rodinde Rutjens och guld i fyrspannsklassen gick till Tysklands Steffen Brauchle. Tyskland vann också lagtävlingen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden