Avelsnyheter, Ridsport Play
16 november 2022 16:52
Ridsportplus

Kolla klippet: Svensk uppfödare bakom tysk testvinnare

Bäst i testHan såldes redan som föl till statsstuteriet Celle, och nyligen blev Chembassy segrare i ett tredagarstest för hingstar i Neustadt/Dosse i Tyskland.
− Han mognade sent, och jag är framför allt glad åt att de sparade honom som hingst, säger uppfödaren Ingrid Ragnarsson.

Kolla klippet: Svensk uppfödare bakom tysk testvinnare
Chembassy under hingsttestet Foto: Clip My Horse

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Betygen för Chembassy (HANN, f -18, e Chacoon Blue, u Eve la Fleur, ue Embassy) blev 8 för galopp, 8,5 för hoppning, 9 för ridbarhet och 8,8 för viljan att prestera.

− Det betyder att han kommer att han får sin formella licensiering som hingst inom Hannoveranerförbundet nu i november, säger en glad Ingrid Ragnarssson i Kalix, hingstens uppfödare.

Eve1
Eve la Fleur Foto: Privat

Mamma till segerhingsten är stoet Eve la Fleur, uppfödd av Dr B-J Jacobs i Tyskland. Stoet är även är mor till godkända hingsten Stakko (e Stakkato) och Ingrid Ragnarsson fick upp ögonen för stoet när stoet var tre år, men då var hon inte till salu.

Tre avkommor går svår hoppning

Så småningom blev det ändå köp, och Eve har hela tiden varit kvar i Tyskland, där Ingrid har hästar på ett stuteri utanför Hannover.

− Eve le Fleur är elitpremierad och har totalt fått 13 avkommor. Alla som är visade har fått hoppdiplom, och tre går eller har gått svår hoppning, berättar Ingrid.

Pappa till Chembassy är Chacoon Blue (e Chacco Blue – Cartoon) som vid tidpunkten för betäckningen inte var godkänd i Sverige.
− Jag var lite före min tid, men jag hade sett honom live hos Schockemöhle och gillade typen, utstrålningen och hans kombination av blod. Året efter gjorde SWB en helomvändning och godkände föl efter honom, men då hade jag redan registrerat mitt föl i Hannoveranerförbundet.

Det var lite som i Tjuren Ferdinand: ”Honom ska vi ha”.

Normalt har Ingrids hästar namn med prefixet Northern, men fölet var ännu utan namn när han fångade statsstuteri Celles intresse.
− Han var väldigt fin som föl, högställd och med en fantastisk galopp. Axel Brockmann som är stuterichef såg honom i hagen, och det var lite som i Tjuren Ferdinand: ”Honom ska vi ha”.

Hoppförmågan räddade honom från kastrering

Celle namnger föl med namn som börjar på samma bokstav som fadern, så Chacoon Blue-sonen fick heta Chembassy.
− Han blev inte visad när han var 2,5 år som är det vanliga, för han var lite sen i utvecklingen. Men de sparade honom som hingst för de tyckte att han hoppade så bra, och det är jag glad för. Han kunde ha sållats bort där, säger Ingrid som har kontinuerlig kontakt med stuterichefen Axel Brockmann.

Att beslutet att spara honom var rätt, blev alltså tydligt vid testet i månadsskiftet oktober-november.
− Han har också tävlat en del som 4-åring, med fina resultat. Om han ska gå Bundeschampionat nästa höst så hoppas jag åka dit och se honom.

Att föda upp en hingst som blir testsegrare i Tyskland är stort, konstaterar Ingrid.
− När jag sålde honom till Celle visste jag att om han är värd det, kommer han att visas. Men konkurrensen är betydligt hårdare än i Sverige, så det är svårare att lyckas. Och större om man lyckas, säger Ingrid som förutom äran får köpeskillingen en gång till när Chembassy nu blir godkänd.

− Jag hoppas att han blir intressant för stoägarna. Tyvärr är de flesta av mina ston släkt med honom, annars hade jag gärna använt honom själv.

Har embryon sparade

Chembassys mamma Eve togs bort för bara en månad sedan, 20 år gammal, men ett embryo från henne finns i ett annat sto, med Action Man Ask som fadern, och ytterligare embryon, efter Emerald, finns sparade i frysen.
− Och kvar i stallet finns en dotter efter Stakkato och en dotterdotter efter Eldorado.

Framgångarna med Chembassy är inte de enda för uppfödaren Ingrid Ragnarsson den senaste tiden. I helgen kom hennes uppfödning Northern Light, tidigare Northern Comme Plot (SWB, sto, f-11, e Plot Blue- Contender, äg Artisan Farms) trea i världscupsdeltävlingen  i Toronto, Kanada, med Tiffany Foster i sadeln.

Och i Mexico hoppade Eve la Fleurs bror Northern Diamond (e Diamant de Revel-Calypso II) felfritt i 1,45 i Mexiko med Miguel Maron.

− Både Northern Light och Northern Diamond är födda i Sverige, här i Bondersbyn utanför Kalix, säger Ingrid Ragnarsson.

Läs mer hos statsstuteriet Celle

Film från unghästtestet, från Clip My Horse

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden