Hoppning
24 april 2019 20:49

Svensk version av GCL har premiär i helgen

HopptourGlobal Champions League är lagtävlingen för giganterna inom hoppningen, och nu har en svensk variant skapats. I helgen avgörs den första deltävlingen i S2R Arena Tour, och premiären äger rum på Sundbyholm.

Svensk version av GCL har premiär i helgen
En ny lagtävling får premiär på Sundbyholm på söndag. (Arkivbild på Cornelia Rylén och Seraton HB) Foto: Roland Thunholm

Medan Global Champions League rör sig över världen så flyttar S2R Arena Tour mellan tre olika tävlingsplatser i Mälardalen, dels Sundbyholm, dels Rekasta Arena och Schultz Arena, båda belägna i närheten av Enköping. Det är sex deltävlingar i touren, som går över 120-banor, och på söndag rids första omgången i touren.

Hela 29 lag finns anmälda, och det är precis under maxantalet, som sattes till 30 lag.
− Det är jättebra och vi är så nöjda. Vi hade ingen aning om hur detta skulle slå, och ryttare är inte alltid så snabba på att anamma nyheter, säger Barbro Lillje från Sundbyholm Horse Center Ryttarförening.

50 000 skäl att delta

Ett skäl till att så många lockats kan vara prispengarna, där finalvinnarna får 50 000 kronor. Ett annat kan vara den annorlunda formen av lagtävling.
− Lagryttarna måste inte tillhöra samma klubb, utan lagen plockas ihop fritt, och många har också namn från sina sponsorer, medan andra har lite mer fantasifulla namn, som ”Never Give Up”, berättar Barbro Lillje.
Under varje deltävling rider två lagryttare. De rider in tillsammans och gör sina starter direkt efter varandra. Tidtagningen startar när första ryttaren startar och avslutas vid andra ryttarens målgång, vilket kommer att vara ovant för många. Laget får sedan totalfel och en totaltid.

− Vi arrangörer kommer att finnas på framhoppningen och insläppet och förklara för ryttarna, och svara på frågor, försäkrar Barbro Lillje.

Finalen i S2R Arena Tour rids i samband med SM-veckan på Sundbyholm i vecka 30, och eftersom det inte finns några begränsningar uppåt har lagen möjlighet att förstärka med vilka ryttare som helst, alltså även ryttare som i vanliga fall hoppar betydligt högre än 120-klasser.
Tidigare artikel om touren hittar du här.

Sundbyholm Spring Tour pågår 24-28 april och totalt görs över 2 500 starter under de fem tävlingsdagarna. Flera kval till Falsterbo och SM genomförs under dagarna, bland annat kval till NAF Five Star Magic Pony Grand Prix, samt kval i Torstenssons Ungdoms Grand Prix för Juniorer och för Young Riders.

Länk till startlistor och resultat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-