Fälttävlan
16 oktober 2019 15:49

Svenska hästarna igenom veterinärbesiktningen

Unghäst-VMFyra hästar representerar Sverige på unghäst-VM i fälttävlan i Le Lion d'Angers som startar idag. På plats är Linda Algotsson med sin 7-åring Connie Pop, som gjorde en fin tävling förra året. Efter att ha ridit i Lion mängder av gånger är det inte mycket som överraskar Linda på den anrika banan, men det är en riktig utmaning som väntar - se bilder på flera av de spektakulära hindren här.

Svenska hästarna igenom veterinärbesiktningen
Linda Algotsson och Connie Pop var tia på unghäst-VM 2018. Foto: eventingphoto.com

Le Lion d’Angers är som vanligt platsen när världens bästa unghästar ska krönas i fälttävlan – i år är det den 27:e upplagan av tävlingarna. Onsdagen ägnades åt veterinärbesiktning, där samtliga fyra svenska hästar fick godkänt.
Con Classic (e Concors Complet- Crazy Classic, uppf Uwe Riebock, ägare/ryttare Christoffer Forsberg) är ensam svensk i 6-årsklassen, efter att Anna Nilsson strukit Kanhjo. Totalt är 42 hästar är anmälda i 6-årsklassen, som rids i lång tvåstjärnig klass (CCI2*-L).

I 7-årsklassen, en lång trestjärnig klass (CCI3*-L) som innehåller 67 ekipage, går tre hästar under svensk flagg: Connie Pop (e Con Chello-Le Primeur, uppf/ägare/ryttare Linda Algotsson), Watermill Heejan (e Boss-Celano, uppf J.A. Wijnveen, ägare/ryttare Christoffer Forsberg) och den enda SWB-hästen i den svenska truppen, Magnolia (e Canterbury-Dardel, uppf/ägare Helen Lundgren, ryttare Ludwig Svennerstål).

Tia i 6-årsklassen

Connie Pop var den som lyckades bäst på förra årets mästerskap, då hon var tia i 6-årsklassen. Hon är en riktig hemmaprodukt – som de flesta av Linda Algotssons mästerskapshästar – och hon är mer än redo för start.
– Hon känns bra, hon är alltid taggad när man kommer ut på tävling så man får försöka hålla henne lite lugn. Hon är en väldigt uttrycksfull häst, det är raket i rumpan på henne… Om hon skulle få bestämma så hade det varit full fräs hela tiden. Hon brukar sköta sig i dressyren men hon är framåt, helt klart. Motorn är liksom alltid igång, berättar Linda Algotsson om sitt 7-åriga sto.

Ingen enkel match

Under onsdagseftermiddagen kunde ryttarna ta sig en första titt på terrängbanan, som lär bli en rejäl utmaning.
– Banan ser spektakulär ut, det är svåra frågor hela vägen, konstaterar Linda.

Ni var tia på unghäst-VM förra året, kan ni klättra ännu mer i år?
– Det är så pass bra ryttare och hästar här, så man kan inte göra annat än att göra sin tävling så får man se hur långt det räcker. Det handlar mer om att vara här och få rutinen från en större tävling, se publik – det är ju lite annorlunda mot vad de går annars.

Connie Pop har haft en bra säsong men nu väntar en tio minuter lång terrängbana – något de unga hästarna inte är vana vid.
– Det är långt, och så kommer det många svårigheter på slutet – som nedhoppet från hustaket, och stora snedställda häckar. Det blir klurigt för dem, de är kanske vana att gå sju minuter på tävling i vanliga fall. Så det suger rätt bra i backarna i slutet av banan. Visst, jag har konditionstränat men du vet egentligen aldrig hur de ska reagera, hur det blir med mjölksyran när man väl är ute på banan.

Hustak Lel Lion
Malin Petersen och Usabella 2011 på ett av Le Lions välkända terränghinder, hustaket. Foto: Yoann Boulay

– Terrängbanan är sig ganska lik, även om det ju alltid ställs nya frågor från år till år. Men det där uthoppet från hustaket på slutet av banan slipper man ju aldrig undan…det hoppade jag även för 25 år sedan när jag var här. Eftersom hästarna alltid är nya på den här banan så kan ju arrangören göra så, sammanfattar Linda Algotsson.

Bilder från dagens bangång av 7-åringarnas terrängbana

Le Lion Terräng3

Le Lion Terräng4Le Lion Terräng5

Le Lion Terräng2

Tidsprogram

Torsdag 17 och fredag 18 oktober
09.00 Dressyr 6-åringar
13.00 Dressyr 7-åringar

Lördag 19 oktober
10.00 Terräng 6-åringar
13.00 Terräng 7-åringar

Söndag 20 oktober
11.00 Hoppning 6-åringar
14.30 Hoppning 7-åringar
16.00 Prisutdelning

Arrangörens hemsida

Startlistor och resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-