Dressyr
22 augusti 2021 15:31
Ridsportplus

Svenska mästaren Ellen Lindén Urnes: ”Helt magiskt”

MästerskapHon kom tvåa i båda kvalen och klämde sedan till med seger i kürfinalen på SM för unga ryttare i dressyr i Flyinge på söndagen. "Det kändes helt magiskt, min häst gav verkligen allt," säger den nyblivna YRSM-guldmedaljören Ellen Lindén Urnes.

Svenska mästaren Ellen Lindén Urnes: ”Helt magiskt”
Ellen Lindén Urnes och Fairy Tale på väg mot SM-guld i klassen för unga ryttare 2021. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SM-guldet i YR-klassen gick till Ellen Lindén Urnes/Fairy Tale (WESTF val f 2007 e Friedensritter-Rosenkavalier/Dietmar Kötter/Christinelund Dressage AB) efter en finalkür som gav 73.895 procent.

Han är i toppform och jag visste att vi hade chansen. Ellen Lindén Urnes

Guldekipaget levererade en jämn kür men glänste lite extra i den ökade traven.
– Det kändes helt magiskt, min häst gav verkligen allt. Att kunna göra det i en SM-final och det räcker till guld känns helt fantastiskt.

Guldekipaget, som ingick i det sjätteplacerade laget på YREM tidigare i år, har levererat hela SM-meetinget och varit tvåa i de båda kvalen.
– Han var mer avspänd och fokuserad på SM än på EM. På EM kände jag att det fanns mer att önska, fortsätter 19-åriga Ellen Lindén Urnes som tävlar för Helsingborgs Fältrittklubb.

”Är i toppform”

– Det var absolut mitt mål att ta guld. Han är i toppform och jag visste att vi hade chansen. Men sedan ska det ju göras också.

Hon och Fairy Tale har tagit två brons på JSM och representerat Sverige på två JEM tidigare. Ena gången räckte det hela vägen till EM-final. Nu siktar de framåt mot sitt sista YR-år 2022.
– Jag har ridit honom i sex i år. Han är en så underbar individ med ett hjärta av guld. Han är världens snällaste och världens hungrigaste häst.

 

Men valacken har nerver också. I september 2018 vann ekipaget en klass på just Flyinge. Det var lite stimmigt kring förberedelserna inför prisutdelningen då de hade startat sist. När de skulle ta det obligatoriska egna ärevarvet för segraren började valacken skena och försökte hoppa ut.

Inga ärevarv

Det blev dock en krasch in i en betongvägg och Ellen Lindén Urnes fick både en nackskada och en hjärnskakning.
– Det kunde ha gått mycket värre. Men sedan dess rider jag inga ärevarv med honom, säger Ellen Lindén Urnes.

Närmast väntar firande av SM-guldet tillsammans med teamet på Christinelund.
– Det är fantastiskt att ha ett sådant team i ryggen.

Ellen Lindén Urnes själv ska ta tag i sina ekonomistudier på Lunds Universitet och Fairy Tale ska få en vila innan det eventuellt blir någon tävling till i år.

Silvermedaljen på YRSM togs av Amanda Lindholm/Rozette, Ågesta Ridklubb, som slutade på 73,355 procent i kürfinalen.  Matilda Illerfelt och Bento D från Dressage Club Ridsportförening blev bronsmedaljörer med 72,825 procent i finalen.

Linnéa Holmgren, som vann båda kvalen, startade inte söndagens final.

Resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden