Dressyr
2 juli 2021 18:30
Ridsportplus

”Viktigt att ha en plan”

Framtidens ryttare20-åriga Ellen Lindén Urnes är en stigande stjärna inom dressyren. En tydlig plan hjälpte henne att nå målet att få rida i landslaget.

”Viktigt att ha en plan”
14-åriga Fairy Tale och Ellen Lindén Urnes vann två klasser på Flyinge i början av året. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ellen Lindén Urnes inledde sin ryttarkarriär i en park i London som 5-åring. Men det skulle ta ungefär två år och en flytt till Sverige och Helsingborg innan hon verkligen började rida och intressera sig för dressyr.

Med tanke på den framgång Ellen har i dag, skulle man kunna tro att den följer på en lika lysande ponnykarriär, men så är inte fallet.
– Det låter knäppt men ponnyn jag hade vägrade ut sig på dressyrbanan, berättar Ellen med ett skratt.
– Det skapade en tråkig känsla och jag tappade lusten för att fortsätta rida.

Fick självförtroende och rutin

För att försöka motivera Ellen tog familjen hjälp av tränaren Sofie Lexner med att hitta en snäll stor häst som Ellen, då tolv år, kunde utvecklas mer med. Denna häst blev språngbrädan ut på dressyrbanorna och gav Ellen mer självförtroende och rutin. Efter fyra år blev även Fairy Tale en del av teamet och karriären tog fart på riktigt.

Ekipaget är under ständig utveckling. Hittills har de hunnit med att ta två JSM-brons och har deltagit i en JEM-final, blivit en del av Knytkalasets plantskola och ingår nu i utmanartruppen för young riders. 2021 har inletts med två segrar och två andraplatser i S:t Georges och Msv A.
– Just att ha ett mål är nyckeln till framgång, säger Elin. Men för att nå sitt mål är det allra viktigaste att ha en plan.

Redan som 13-åring hade Ellen målet att rida i landslaget. Under en resa mötte hon en coach och hamnade i en diskussion kring just målsättning. Då Ellen avslöjat sitt mål med ridningen fick hon frågan om hur hon skulle nå dit, hur planen såg ut. Men det fanns ingen plan, och det blev en utmaning som hon antog.

Målet nått på ett år

Ellen skrev ner sin plan: inom tre år skulle hon rida i landslaget – upplägget var noga genomtänkt med viktiga milstolpar. Ett år senare var målet nått.
– Utan den planen hade det aldrig hänt, säger Ellen, och beskriver att hon även i dag har en tydlig plan för de mål hon vill nå, även om hon inte skriver ner den riktigt så detaljerat.

Ellen bor och tränar på familjegården Christinelund, där man utbildar och utvecklar dressyrhästar. Till sin hjälp har hon sedan sju år tillbaka gårdens beridare Sofie Lexner. Dessutom står ett sammansvetsat team bakom och hjälper till att stötta, planera och få vardagen att fungera för Ellen, som numera pendlar till Lund för att kunna genomföra sina universitetsstudier samtidigt som hon fokuserar på ridningen.
– När man börjar planera inför målet är det bra att faktiskt skriva upp det man ska göra. Sätt upp planen på väggen där du ser den för att påminnas om varför du gör det du gör, tipsar hon.
– Tänk långsiktigt, inte bara kortsiktigt, men tillåt dig att ha delmål som en morot på vägen.

Fakta

Lär känna Ellen Lindén Urnes:

Ellen-linden-urnes-medalj1-180610-rt
Ellen med bronsmedaljen vid JSM 2018. Foto: Roland Thunholm
 1. Vem är din förebild?
  Jag har inte en förebild, den ständiga utvecklingen och strävan att bli lite bättre kombinerat med glädjen till hästar, ridning och utveckling ligger mer i mitt fokus.
 2. Vilken är din största styrka?
  Mitt tålamod och mitt lugn.
 3. Varför blev det just dressyr?
  Jag är inte en människa som gillar att göra saker snabbt, så hoppningen gick bort. I dressyren måste man vara lugn och vänta och det passar mig.
 4. Vilken klubb tävlar du för?
  Helsingborgs Fältrittklubb.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden