Sportnytt
28 maj 2021 11:32

Svenska OS-truppen ska vaccineras

VaccinationsstartEfter att först ha varit tveksamma har nu SOK tackat ja till att ingå i vaccinationsprogrammet inför OS i Tokyo. Redan i nästa vecka ges de första sprutorna till den svenska OS-truppen.

Svenska OS-truppen ska vaccineras
Evelina Tovek, här med Dalila de La Pomme, är en av de yngre ryttare som annars hade fått vänta lite längre på vaccin. Foto: Roland Thunholm

Sveriges olympiska kommitté, SOK, har tidigare varit tveksamma till att tacka ja till att ”gå före i vaccinationskön” med hänsyn andra länder som ligger efter Sverige med vaccineringen.

Nu har SOK svängt om och bestämt att Sverige liksom flera andra länder ska ingå i vaccinprogrammet, som är resultatet av ett avtal mellan internationella olympiska kommittén, IOK, och läkemedelstillverkaren Pfizer. Redan i nästa vecka inleds massvaccinering av den svenska truppen.
– Det främsta skälet till att göra det här är dock utifrån omsorg av den japanska befolkningen. Japan har kommit mycket kortare när det gäller vaccinationsprocessen och det är vi som kommer till dem, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i en TT-intervju.

Det är dock inte fråga om att ta av det vaccin som delas ut i prioriteringsordning, utan handlar snarare om att gå vid sidan av kön.

– Detta innebär att vi tillför doser till Sverige snarare än att vi tar doser från Sverige och den prioriteringsordning som är uppsatt vilket är en viktig del, säger Reinebo som även haft kontakt med bland andra vaccinasamordnare, Folkhälsomyndigheten och regeringen i samband med beslutet.

Det finns heller ingen oror för att alla som vill ha vaccin inte ska hinna ta det innan avresan till Tokyo.
– Nej, upplägget är vaccination i början och i slutet av juni.

OS invigs den 23 juli och i nuläget är ett 50-tal idrottare uttagna till OS utöver en rad olika lag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden