Avelsnyheter
3 november 2019 10:56
Ridsportplus

Svenskägd häst premiehingst på klassisk tysk premiering

PremieringNär Holsteinerförbundet höll sin traditionsenliga hingstpremiering i tyska Neumünster fanns flera söner till välkände Casall med. Premieringen blev en stor succé för uppfödaren och visaren Manfred von Allwörden och en svenskägd hingst blev premiehingst och såldes till Sydafrika.

Svenskägd häst premiehingst på klassisk tysk premiering
Kolla in filmer på svenskägde hingsten Baloubetto och de andra killarna på helgens holsteinerpremiering. Foto: Holsteinerförbundet

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som traditionen bjuder genomförde Holsteinerförbundet sin hingstpremiering den första helgen i november, 31 oktober och 1 november, i Holstenhalle i tyska Neumünster.

Målet har hela tiden varit att visa den på hingstpremieringen och det gick precis så bra som jag hoppats. Johan Ifversson om Baloubetto.

240 2-åriga hingstar har visats på förbesiktningarna och 73 av dem erhöll biljett för att delta i premieringen.

71 kom till start och tre av dem var hingstar med dressyrinriktning och resten var hopphingstar.

Casall och Diaradosonen Dinken var de som hade flest söner på plats med fyra deltagare var.

På torsdagen visades unghingstarna vid hand på fast underlag och de tre dressyrhingstarna visades dessutom longerade. Fredagen är den stora dagen då hingstarna löshoppar och på lördagen kungörs vilka som blivit godkända och vilka som blivit premiehingstar.

Avslutas med auktion

Bland premiehingstarna utses en segrare, en reservsegrare och en tredjeplacerad. Tillställningen avslutas med en auktion där de hingstar som är till salu säljs. Detta gäller både godkända och icke godkända hingstar.

Avelsledaren Thomas Nissen uttalade sig om årets kollektion:
– Det är en mycket stark hoppårgång. Naturligtvis bedömer vi typ, korrekthet och gångarter men tyngdpunkten lägger vi förstås på hoppförmågan. Det var spännande att få följa första årgången efter Million Dollar och Catch som hade tre söner var med i kollektionen.

20 hingstar godkändes och sex blev premiehingstar. Det blev total succé för Manfred von Allwörden från Grönwohld. Han visade fram inte mindre än nio hingstar av vilka han själv fött upp fem stycken. Han lyckades med konststycket att få fem av dessa godkända av vilka fyra var hans egna uppfödningar och två av dem utsågs dessutom till segrare respektive reservsegrare. Detta har aldrig hänt förut och Manfred avslutade med att själv springa några rundor med segerhingsten till publikens stora jubel.

Segraren inte till salu

Segraren var Cahil (e Cornet Obolensky-Contender) och han var inte till salu på auktionen. Reservsegrare blev Chinchero (e Chopin-Clarimo) som blev dyrast på den efterföljande auktionen och såldes för 400 000 euro, ungefär 4,2 miljoner svenska kronor.

På tredje plats sattes Milbridge (e Million Dollar-Cambridge) uppfödd av Magnus Redderberg i Ahrensbök. Han såldes för 90 000 euro, ungefär 960 000 svenska kronor. Gemensamt för dessa tre hingstar är att de alla har ett möderne med ett flertal ston i rad som lämnat hästar som tävlat svår internationell hoppning.

Hingsten Baloubetto (e Balou du Rouet-Diarado) ägdes av Johan Ifversson från Sverige. På mödernet är han släkt med Daquar CC som är godkänd i Sverige och han visade prov på en mycket fin hoppning. Baloubetto blev utsedd till premiehingst och såldes också för hingstauktionens näst högsta bud 90 000 euro till Sydafrika.

Köptes på auktion

Johan Ifversson var på auktionen i Jönköping när han fick beskedet om att hans hingst blivit premiehingst och sålts till Sydafrika.
– Jag köpte den på fölauktion i Elmshorn där han blev premieföl och utsågs till ”Hengstanverter”, hingstämne. Målet har hela tiden varit att visa den på hingstpremieringen och det gick precis så bra som jag hoppats. Nu ser jag fram emot hingstpremieringen i för Oldenburg i Vechta om några veckor där jag också har en hopphingst som är uttagen.

Se Baloubetto löshoppa via filmen nedan.

De övriga två premiehingstarna var Soleto (e Sonnersby-Contender) och den dressyravlade Fidano (e Fidertanz-Silvano).

Två andra intressanta hingstar med svenskanknytning var Cannobio (e Casall-Lasino) vars mormorsmor Estelle vi känner igen som Cardentos mor och Diano (e Diamant de Semilly-Caretino) som har en mor som är helsyster med Casall. Cannabio såldes till Sverige för 75 000 euro, ungefär 800 000 kronor.

Det är också värt att nämna att de enda hingstarna som lyckades få två söner godkända var Casall och Million Dollar.

Här finns filmer från premieringen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden