Körning
8 december 2021 09:21
Ridsportplus

Sverige laddar för EM i sportkörning

MästerskapsplanerStora sporthändelser väntar för anrika Skånska Körsällskapet. Tävlingsschemat är laddat redan nästa år, följt av SM och NM året därpå. Förhoppningarna kring att få arrangera Europamästerskapet i sportkörning för unga kuskar 2024 är också stora. Går planen i lås får alla körentusiaster möta ett helt nytt kör-Flyinge.

Sverige laddar för EM i sportkörning
På anrik Flyingemark erbjuder nu Skånska Körsällskapets Marie Nilsson och Jenny Steen stora sporthändelser för alla körentusiaster. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är inte undra på att Jenny Steen och Marie Nilsson såg nöjda ut när de häromdagen på ett medlemsmöte presenterade en del av framtiden för en av Sveriges äldsta körklubbar – Skånska Körsällskapet.

Föreningen har alltid haft sin bas på Flyinge och det är alltså här på anrik mark som man nu vill erbjuda alla körintresserade en riktigt stor tävling i sportkörning.
– Bollen ligger just nu hos FEI, berättar Jenny Steen.

Hon är aktiv kusk själv och tävlingsledare för den här jättesatsningen tillsammans med bland andra Annika Borg, körningens landslagsledare och Johanna Nilsson, även hon aktiv kusk och organisatör i arrangörsföreningen.
– Vi får ett definitivt besked i juni, säger Jenny.
– Konkurrent om den här tävlingen är en klubb i England. Deras ansökan dök upp i sista stund, innan dess var vi de enda som hade sökt.

”Enormt funktionärskrävande”

– Det var inte helt lätt att få ihop ansökan, fortsätter Jenny Steen.
– Det var en hel del de vill ha reda på, många ska säga sitt och det behövs garantier för att vi verkligen kan genomföra en så stor tävling.

– Den ekonomiska garantin har vi redan, och det känns extra skönt, säger Marie Nilsson, som är ordförande i föreningen.

Mästerskapet gäller alltså young drivers, juniorer och children och sådana unga kuskar finns det ganska gott om ute i Europa och i Norden. Det blir alltså mycket folk som drar till Flyinge sista helgen i juli 2024.

Ett ganska så nytt kör-Flyinge för övrigt. Idag finns den gamla maratonhinderparken kvar men den har mer eller mindre gjort sitt. Det som var supernytt för några år sedan ser ganska mossigt ut idag. Det gäller att hänga med i utvecklingen ute i Europa.

Marie Nilsson visar på karta hur de åtta nya hindren ska placeras. Hinder med internationellt stuk, mobila och moderna konstruktioner. Dessutom blir det ett guldläge för åskådarna. Hindren blir samlade på ett helt annat sätt än de är idag. Här kommer man att ha total kontroll på vad som händer på banan utan att behöva ge sig ut på långa fotvandringar från hinder till hinder.

Det blir en lång väntan för föreningens medlemmar och för övriga kör-Sverige innan det blir klart vem som får arrangemanget. Entusiasmen kring det hela och viljan att vara med och hjälpa till har både Jenny och Marie redan märkt av.
– Det kommer att bli enormt funktionärskrävande, menar Jenny.
– Det behövs folk till allt, men vi löser det.

Positiv respons från många håll

Man tänker dock inte sitta och snurra på tummarna medan FEI-folket funderar. Nya hinderparken ska börja byggas nästan omgående, föreningens första tävling nästa år kommer redan i början på april, sedan blir det svårklasstävling i början på juli och framåt sensommaren tävling för lätt och medelsvår. Även de tävlingarna ska fungera.

Om/när det kommer ett positivt besked om EM blir ju också det inplanerade svenska mästerskapet och det nordiska mästerskapet om två år något av ett genrep inför det allra största mästerskapet.
– Vi har fått massor med positiv respons för alltihop, säger Marie Nilsson.
– Från Flyinge, från förbundet, från övriga körklubbar och inte minst från gruppen bakom det nya arenabygget på Flyinge. Hur ett samarbete ser ut där är ännu inte riktigt bestämt.

– Det ska bli fantastiskt att kunna erbjuda sporten ett stort mästerskap på svensk mark igen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden