Veterinärt
14 april 2020 14:43
Ridsportplus

Svullnad på fölstoets mage oftast ofarlig

Svullen bukStoägare brukar ha superkoll på sina högdräktiga ston och många undrar över de ödem som kan uppträda under buken under den sista tiden av dräktigheten. Är det normalt eller ska man bli orolig?

Svullnad på fölstoets mage oftast ofarlig
Det är vanligt att det dräktiga stoet får en svullen ”sträng” under magen i samband med att juvret börjar växa. Foto: Liselotte Erixon

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Veterinär Henrik Nyberg, Nygårdens stuteri och veterinärpraktik, Varnhem förklarar:
    – Ödem i slutet av dräktigheten finns i varierande grad på nästan alla ston. I samband med den första juvertillväxten kan de få en svullen ”sträng” under magen.
    – Detta normalt förekommande ödem är symmetriskt och utvecklas långsamt i samband med att juvret växer. Det ska inte vara varmt eller ömt. Stoägaren kan kolla vad det rör sig om genom att trycka in ett finger – då ska det bli kvar ett hål i svullnaden.

    Detta ödem brukar uppkomma några veckor före fölning och svullnaden går ibland tillbaka efter en tid. Ibland kan bakbenen svullna också, men det är i regel ofarligt. Låggradig motion är bra, särskilt för ston som rör sig för lite i hagen.
    – När oroliga stoägare ringer mig för ödem längs buken, brukar jag be dem att ta ett foto och skicka över. I regel är det den normala, symmetriska svullnaden det handlar om.

    Undantaget är äldre fölston med ett flertal fölningar bakom sig. Där kan en hängande mage vara tecken på att muskulaturen i bukväggen och eller runt bäckenkanten har blivit svag, med varierande grad av eftergift – ibland rena bristningar.
    – Ofta sker det en gradvis försämring år för år. Här det viktigt att ha koll på stoets allmäntillstånd och observera om hon verkar ha ont.
    – I svåra fall gäller det att klara stoet genom fölningen och sedan ta bort henne.  Det blir en balansgång i varje enskilt fall. Men jag vill poängtera att det är mycket sällsynt, jag ser bara något fall per år, säger Henrik Nyberg.

    Fakta

    Kolla detta:

    • Att stoet äter, och dricker.
    • Puls över 45–48 slag/minut kan bero på smärta eller infektion. Om stoet inte rör sig alls eller verkar ha ont, rådfråga veterinär.
    • Att juvret ser normalt ut. Det ska inte komma var eller blod ur spenen. Vid ensidig juverinflammation kan ödem uppstå på ena sidan av buken.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden