Avelsnyheter
1 september 20:34

SWB godkänner Carl Hedins UVM-finalist – prestation ger undantag från hälsokrav

HingstarHan är godkänd i andra förbund, har vunnit Breeders och gått final i UVM. Nu har SWB:s avelsnämnd beslutat att godkänna Skyline To B för avel trots att han inte uppfyller hälsokraven.

SWB godkänner Carl Hedins UVM-finalist – prestation ger undantag från hälsokrav
Skyline To B visar sin mäktiga galopp vid Breeders 2022. Foto: Roland Thunholm

Det är SWB som berättar om beslutet som Avelsvärderingsnämnden, AVN, har tagit gällande Carl Hedins hingst Skyline To B (SWB f 2018 e Blue Hors St. Schufro u. Amazone e Ampere, uppf Maria Rasmusson, äg Eques Management AB).

Det handlar om att hingsten får dispens från SWB:s hälsokrav. Han har tidigare ej varit godkänd i SWB-avel med anledning av att han själv har osteochondros i ena hasleden, och detta är en defekt som är kasserande för hingstar i SWB-avel.

Besultet om dispens grundar sig på att hingsten har mycket goda bruksprovsresultat i Tyskland. Han har också vunnit 3-årschampionatet och Breeders Trophy för 4-åringar och gick final på UVM för 5-åringar tidigare i år.

Skyline To B är sedan tidigare godkänd för avel i andra förbund och har använts i avel.

När det gäller SWB kan stoägare som har använt hingsten 2023 kunna lösa ett-sto-licens i efterhand fram tills dess att Språngrulla stänger för säsongen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden