Sport
22 februari 2017 17:30

SWB nöjda med premiären

Efter gårdagens SWB Trophy kom det tummar upp från alla involverade som ryttare, uppfödare, hästägare, domare och inte minst arrangörerna Swede Horse, Got Event och SWB.

SWB nöjda med premiären
Tack, det här gjorde ni bra! Helen Uddefors, vd för SWB, var en av många nöjda med premiären på SWB Trophy. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

SWBs vd Helen Uddefors sken praktiskt taget som en sol när hon summerade kvällen med SWB Trophy.
– Kan man vara något annat än nöjd efter en sådan här kväll? Jag är fantastiskt glad över att få se så fina hästar i bägge disciplinerna och det är en historisk dag att få se dem i den här arenan på Scandinavium,  menade hon.


Från vänster Anette Sånesson, speaker Mats Eriksson, domare och kommentator Christoph Hess, domare Jan-Ove Olsson och sist en av de frivilliga funktionärerna.

Domarna Jan-Ove Olsson och Lena Mårtensson var självfallet inspirerade av att ha dömt i kollegium med Christoph Hess men även nöjda med formerna för tävlingen.
– Äntligen får vi ha domare på både kort och långsidan, det här är riktig gångartsbedömning och det är så jag hoppas vi kan jobba på Flyinge framöver också, kommenterade Jan-Ove Olsson.


Lena Mårtensson och Magnus Ringmark bemannade långsidan tillsammans med en av de frivilliga funktionärerna.

– Det har fungerat alldeles utmärkt med headseten och konfererandet mellan oss. Sen har Christoph Hess en härlig energi i kollegiet, han har en lugnare energi än Mariette Sanders van Gansewinkel som dömde på Breeders. Hess är lugn men ändå otroligt på och alert.

– Det är inspirerande och lärorikt att jobba med honom, menar Lena Mårtensson.
– Det kändes som alldeles utmärkt att de gick på samma svårighetsgrad som i höstas. Sedan lyfter det alltid ett arrangemang med en så bra kommentator som Hess, positiv, saklig och ändå väl på det i detaljerna, menade Olsson.

Det enda märkliga med SWB Trophy är att arrangörerna inte försökt slå mynt av det faktum att Christoph Hess skulle vara på plats och att en sådan toppkraft som Marco Kutcher var med i bedömningen av hopphästarna. Även om han hade kommenterat på engelska hade det varit ännu mer intressant att höra Kutchers ord direkt även om Henrik Ankarcrona har talets gåva.

Helen Uddefors medger att det kanske inte kommunicerats fullt så mycket som det kunde men nu är premiären över, nu går det att fila på arrangemanget framåt.
– När vi fick reda på att han var engagerad som domare blev vi alla eld och lågor. Jag har redan frågat om hans tidsschema fungerar för att komma och agera domare på Breeders Trophy i år. Jag väntar ivrigt på hans svar, säger Uddefors.


Helen Uddefors

Efter höstens Breeders Trophy följde en tuff debatt i sociala medier till följd av ett antal ögonblicksbilder och korta filmklipp som spreds mer än den kompletta Clipmyhorse-sändningen, endast öppen för prenumeranter.

Två av de mest uthängda ryttarna fick i 5-årklassen mycket lovord för sin utbildning av samma hästar och för sin fina ändamålsenliga unghästridning.
– Jag tänker mest att det är otroligt svårt att bilda sig en uppfattning från ögonblicksbilder, de säger inte mycket om helheten. Sen tycker jag det är fantastiskt roligt att se båda hästarna i toppskick, väl övervintrade och redo för detta årets utmaningar, menar Uddefors.
– De får dessutom en invit till unghäst-VM och det är stort att få så fina omdömen av någon som Christoph Hess, mycket stort. Han är en auktoritet på området och en bastion inom korrekt ridning, menar hon.
– Jag hoppas innerligt att ryttarna tar det till sig.

Arrangemanget i stort upplevde hon som lagom stora startfält med förvånansvärt mycket publik en tisdagkväll. Allt webbsändes via GHS-TV i realtid och kan även ses i efterhand, under kvällens lopp var det många utländska tittare.

Vart tar det vägen? Förvandlas klasserna till en online-auktion så småningom?
– Det är inte riktigt med i planen men det är just nu ett väldigt riv efter svenska hästar så de som vill ha får nog se till att fylla på i ladorna eller producera fler hästar. Jag får samtal från utländska hästhandlare som undrar när vi börjar löshoppa 3-åringarna på unghästerna. Det om något är en stark signal på efterfrågan tycker jag, menar Uddefors.
– Vi har kanske inte den sortens löshoppningstävlingar som belgare och irländare är vana vid men vi kan ändå förmedla talangerna på olika sätt.

Helen Uddefors menar att ett led i marknadsföringen av svenska hästar är just att ta tekniken till hjälp framöver.
– Vi har ett långt avlångt land, det kan vi inte ändra på. Men det vi kan göra är att till exempel webbsända våra unghästtester och på det viset överbrygga avstånd. Det ska vi försöka få på plats på många visningsplatser.

Vad var din personliga höjdpunkt under SWB Trophy?- Att det känns som att folk är så stolta över sina fina hästar. Att få dela ut pris till en uppfödare som Ulrika Bynander med sina två fina hästar är sådant som ger glädjetårar i ögonvrån. Det är stort att se dem utvecklas vidare från unghäst-VM, menar Uddefors.

Se allt från SWB Trophy via GHS TV.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden