Avelsnyheter
21 februari 2018 15:12

SWB-profiler kräver dispens för Sezuan

RegistreringEn grupp erfarna och välkända svenska uppfödare av SWB-hästar kräver i en ansökan till avelsnämnden att avkommor till trefaldige världsmästaren Sezuan ska få registreras som SWB. "Det här känns som en hingst som vi självklart ska ha i SWB" säger Gustaf Johansson, en av uppfödarna bakom dispensansökan.

SWB-profiler kräver dispens för Sezuan
Gustaf Johansson är en av många som vill att Sezuan ska få dispens från hälsokravet i SWB. Foto: Privat/Kim C Lundin

Sezuan (f 2009 e Blue Hors Zack-Don Schufro, uppf Linette Jaeger, äg Stuteri Peterhof) har vunnit unghäst-VM i dressyr som 5-, 6- och 7-åring. Han är inte godkänd för avel i SWB och detta vill en grupp uppfödare ändra på.

Moderlivsimporter
Hingsthållaren och uppfödaren Gustaf Johansson är en av dem som står bakom en dispensansökan gällande Sezuan i SWB. Han har också själv tre avkommor efter hingsten, två av dem har fått registreras som SWB.
– De är tillverkade i Danmark och är registrerade som moderlivsimporter. När den tredje gjordes hade reglerna ändrats och nu måste jag registrera honom i ett annat förbund. Och det känns så himla onödigt, säger Gustaf Johansson.
– Det här känns som en hingst som vi självklart ska ha i SWB.

Om det är någon hingst som ska ha dispens är det en sådan som Sezuan. Gustaf Johansson.

Flera av Sezuans avkommor har först registrerats i oldenburgförbundet och sedan tilläggsregistrerats i SWB. Han är godkänd för avel i danska DWB, hannoveranerförbundet och oldenburgförbundet. Att han inte är godkänd i SWB beror på att han inte uppfyller hälsokravet när det gäller, OCD, det som i dagligt tal ofta kallas lösa benbitar. Han har en liten röntgenförändring i höger bakknä.

Finns röntgenbilder
– Det finns röntgenbilder på flera av hans avkommor som vi kan visa. Och den här förändringen hos honom själv har ju inte hindrat honom från att prestera på högsta nivå. Om det är någon hingst som ska ha dispens är det en sådan som Sezuan, säger Gustaf Johansson.

”Antalet avkommor som berörs vid ett godkännande av Sezuan förhållandevis få, men medför att SWB kan godkänna en svenskfödd SWB-hingst och tilldela de svenskfödda avkommorna registrering i ett mer rättvisande stamboksavsnitt. // Det är därför vår önskan att SWB godkänner Sezuan med dispens från hälsokraven och därmed för om redan registrerade avkommor till huvudboksavsnitt med godkänd fadeDet är vår önskan att SWB godkänner Sezuan med dispens från hälsokraven och därmed för om redan registrerade avkommor till huvudboksavsnitt med godkänd fader,” står det i dispensansökan som förutom av Gustaf Johansson är undertecknad av bland andra Mikaela Alderin-Danielsson, Marie Haward, Sofia Möller, Malin Myrman Lars Andersson, Elise Fredriksson,  Per-Arne Persson och Maria Leijon.

Sezuan har i dagsläget 19 kända avkommor som är födda i Sverige – flera av dem har fått diplom vid 3-årstest samt flera godkända söner i olika avelsförbund.

SWB:s avelsnämnd ska ta upp dispensansökan vid sitt nästa sammanträde.

Se Patrik Kittel rida Sezuan.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden