Avelsnyheter
20 februari 2018 21:34

SWB Trophy: Hera hämtade hem segern

Uppdaterad UnghästklassSex nyblivna 6-åringar gjorde upp om segeräran i SWB TRophy i Scandinavium. Bäst i test var ett Hera riden av Yvonne Österholm.

SWB Trophy: Hera hämtade hem segern
Hera och Yvonne Österholm Arkivbild:: Roland Thunholm

SWB Trophy för 6-åriga gångartshästar döms av trion ledd av britten Peter Storr, Wiveca Schenholm och Jan-Ove Olsson. Peter Storr skötte kommentarerna, visserligen på engelska, men klart svenskt influerade. Det innebär att det precis som för de nyblivna 5-åringaran gavs mycket önskemål om vad domarna gärna velat se men inte såg i det program för 5-åriga hästar som hästarna visades upp i. Publiken fick se sex finalister som samtliga hade framgångar under förra året. Då kom brittiske domaren Isobel Wessels in och möblerade om inför final, hennes brittiske kollega Peter Storr hade inte samma favoriter.

Maria von Essen och Zumba (SWB f -12 e Zuidenwind- Amiral, uppf  Wilburt Paulsson, äg Maria von Essen) inledde och Zumba kikade lite men ”Mia” lotsade rutinerat.
Omdöme:  Det här tyckte din häst var enkelt och hon utförde programmet väl. Totalt 74,8 procent.

Zumba
Zumba med Maria von Essen Foto: Kim C Lundin

Sara Törnäng rider sin egen Bel Air (SWB f -12 e Bellagio-Blue Hors Don Romantic , uppf Gunvor o K-G Törnäng och Impulsion AB, äg Sara Törnäng) som delvis tyckte miljön i Scandinavium var väldigt intressant och tittade storögt upp mot läktare och skärmar.
Omdöme: Vi såg en jättefin trav med massor av elasticitet, tyvärr var han väldigt spänd på grund av omgivningen. Det drabbade både skritt och galopp, men vi tror att det kan bli riktigt bra i framtiden.

Bel Air
Sara Törnäng rider sin egen Bel Air Foto: Kim C Lundin

Pernilla André Hokfelt med Damien (SWB f -12 e Zuidenwind- Don Schufro, uppf Marie Haward, äg Victoria Appleyard) trädde in i arenan där Damiens halvsyster, en viss Deja, tidigare uppträtt.
Omdöme: Idag var han nog lite för spänd på grund av miljön, det bästa var hans första mellantrav, tyvärr blev det galoppinslag i den andra. Skritten blev påverkad av spänningen. Galoppen behöver arbeta mer över ryggen.

Damien
Damien riden av Pernilla André Hokfeldt Foto: Kim C Lundin

Yvonne Österholm rider stora damen Hera (1) (SWB f -11 / Hohenstaufen II x Don Schufro, uppf/äg Råbäcks Egendom AB) som är ett fölsto, ett år äldre men berättigad att gå i klassen. En rejäl dam som är sin far upp i dagen med långt mellan armbåge och bakknä.
Omdöme: En riktigt trevlig häst med tre bra gångarter, traven var lättfotad med fin elasticitet. Skritten hade bra fyrtakt och bra övertramp. I galoppen var hon lydig men förlorade balansen här och där. Totalt 80,6 och ledning hela vägen till seger.

180220_hera_yvonne Österholm_rta74q0345
Segrande Hera med Yvonne Österholm Foto: Roland Thunholm

Mikaela Alderin-Danielsson rider valacken Hilus MHB (SWBf -12 e Johnson- Don Primero, uppf Madeleine Karlsson och Fredric Spång, äg Fredric Spång) som har lagt på rejält med muskler sedan i höstas. Han har de lite karakteristiska Johnson-bakbenen med höga hasrörelser.
Omdöme: En underbar häst med stor förmåga till samling i galoppen, väldigt fina enkla byten. Vi tyckte traven var aktiv och balanserad, han sätter ut bakbenen lite men han imponerar i sin aktivitet. Det var en bra ritt så ridbarheten blir bra. Totalt 78,2 procent.

180220_hilus_mb_ Rta74q0306
Mikaela Alderin Danielsson med Hilus MHB Foto: Roland Thunholm

Marcus LagergrenBalenciaga (SWB f -12 e Bellagio-Richfield, uppf Anneth Nordstrand-Lagergren, äg Marcus Lagergren) var andraplacerade i Breeders Trophy och Isobel Wessels formligen älskade valacken. Och det är lite som att se en ung Bellagio igen, lättfotad, elegant och en i allra högsta grad modern sporthäst. Akilleshälen är skritten, speciellt med lite gnägg och spänning. Allt är förlåtet till galoppen som har mäktig aktion och vinner mark i uppförsbacke.
Omdöme: En verkligt trevlig häst, vi tyckte han var väldigt spänd. I trav fanns det några avspända steg. Han var tajt i bakbenen i trav. I skritten var han för spänd och tappade takten. I galoppen tyckte vi han hade sin bästa gångart. Han behöver bli mer svingande i ryggen i alla gångarter.

Balenciaga
Balenciaga Foto: Kim C Lundin

Resultat

Hilus Mhb
Hilus Mhb med Mikaela Alderin Danielsson Foto: Kim C Lundin
Zitat
Zitat och Johanna Pettersson Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden