Avelsnyheter
4 juli 2023 11:55

SWB underkänner bruksprov efter positivt dopningstest

UnderkändI samband med bruksprovet tas alltid dopningsprov på ett antal slumpmässigt utvalda hingstar. Ett av proven har nu visat på positivt resultat och bruksprovet för den aktuella hingsten underkänns tills vidare. Därmed dras även betäckningslicensen in.

SWB underkänner bruksprov efter positivt dopningstest
Amarezzo del Norte i samband med bruksprovet på Strömsholm. Foto: Kim C Lundin

Amarezzo del Norte (e Arezzo VDL) imponerade på domarna och belönades med årets högsta totalpoäng och dubbla diplom vid fjolårets unghästtest i Halmstad. Vid årets bruksprov godkändes hingsten på accepterad nivå, men SWB underkänner nu det genomförda bruksprovet med hänvisning till dopningsprovet som togs på Strömsholm.

”Amarezzo Del Norte (SWB) 9706  godkändes vid Bruksprovet 2023 på accepterad nivå. Under Bruksprov tas alltid dopingprov på ett antal slumpmässigt utvalda hingstar. Vid årets Bruksprov testade hingsten Amarezzo Del Norte (SWB) 9706  positivt för en substans som av Svenska Ridsportförbundet (SvRF) klassas som doping. SvRF utreder fallet vidare och har skickat det s k B-provet till ett franskt laboratorium, där svaret ännu inte har kommit.” Det skriver SWB i ett pressmeddelande.

”Avseende betäckningslicensen har SWBs styrelse beslutat att underkänna genomfört bruksprov och dra tillbaka betäckningslicensen tills vidare. Beslutet gäller interimistiskt och blir definitivt om även B-provet visar ett positivt dopingresultat.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden