Avelsnyheter
30 mars 2023 14:36
Ridsportplus

Tre 4-åringar avbryter bruksprovet

SWB BruksprovEtt par hingstägare har valt att inte gå vidare i bruksprovet, trots att deras hingstar har chans till godkännande. Här berättar ägarna till 4-åringarna mer om sina beslut.

Tre 4-åringar avbryter bruksprovet
Papageno under 4-åringarnas första hoppning. Nu är provet över för hingsten, efter att ägarna valt att inte fortsätta. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Papageno (SWB hingst f -19, e Cinsey-Quite Easy, uppf Nilam HB, äg Nilam HB och Victoria Almgren) är en av hingstarna som rekommenderats vidare av AVN, för accepterad nivå. Men delägaren och ryttaren Victoria Almgren har valt att inte fortsätta till fas II.

  – Jag vill inte ha honom som accepterad, då får han bli valack istället. Han är min blivande tävlingshäst. Jag köpte in mig i honom med tanke som en sporthäst, men vi tycker att han har sina kvalitéer så vi ville pröva honom som hingst också. Men det var inte jätteviktigt för oss, säger hon.

  Nu väntar kastrering för Papageno, som ändå gjorde sin ryttare nöjd under dagarna på Strömsholm.
  – Jag tycker han har skött sig bra. Han hoppar inte så spektakulärt, men han är väldigt ridbar. Han är superbra mentalt och gjorde ett bra jobb. Jag är nöjd med honom, han kommer att leverera mer på tävlingsbanan.

  Är du besviken?
  – Nej, jag är luttrad och en realist, säger hon med ett litet skratt.

  Ytterligare två 4-åringar avbryter

  Amorinas Booomerang 1450 (SWB br f -19, e Ike u Amorina e Cortez-Galant. Uppfödare Märta Haby, ägare Lena & Benny Zeiloth), som reds av Joel Andersson, godkändes vid bruksprovet 2022 med PR2 till och med 2023.

  I år kallades han till kvartsamtal, men ägaren Lena Zeiloth valde att stryka sin hingst.
  – Booomerang var inte alls sig lik under gångartsprovet igår, han ville inte riktigt ta stöd och komma genom ryggen som han brukar. Allt tyder på att han sträckt sig i ryggen på ena sidan, och vi hade redan innan listan kom ut bestämt oss för att avbryta för att inte ge honom en negativ upplevelse, säger hon och fortsätter:

  – Jag pratade för säkerhets skull även med nämnden i morse och de hade samma känsla och tyckte att det klokaste är att bryta när han inte kan prestera på sin normala nivå. Han är ju premierad även för 2023 så nu får han åka hem och vila och checkas upp så kommer vi igen nästa år.

  Amorinasboomerang2-1
  Amorinas Booomerang 1450 med ryttare Joel Andersson. Foto: Kim C Lundin

  Även Unique Ice T 1454 (SWB rsk f -19, e Crusader Ice u Corporal’s Chanell T e Corporal VDL-Opius. Uppfödare Camilla Edberg, ägare Loviseholm Stables AB) var godkänd med PR2 till och med 2023, och i år kallades skäckhingsten till kvartsamtal. Men ägaren och ryttaren Elin Jansson har valt att ta sin hingst ur bruksprovet.

  – Han har fått lite problem med sin mun under provet och inte riktigt visat sin rätta sida ridbarhetsmässigt. Vi vill inte riskera att skapa ett större problem, utan åker hem och kollar upp honom och kommer tillbaka för att visa honom nästa år istället, berättar hon för Ridsport.

  Uniqueicet9
  Unique Ice T 1454 med Elin Jansson i sadeln. Foto: Kim C Lundin

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt om bruksprovet 2023 (31)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden