Avelsnyheter
26 mars 21:45
Ridsportplus

Andra gången för nästan halva bruksprovsgänget

SWB:s bruksprovUnder söndagen synades 51 hingstar i en verklig maratondag för AVN. Hela 21 av dem var godkända som 3-åringar och på plats för att om möjligt få nytt betäckningstillstånd utan tidsbegränsning.

Andra gången för nästan halva bruksprovsgänget
Niklas Arvidsson och Caribbean Blue chillar lite under visningen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

AVN:S ordförande Christina Olsson hade idag sportdomaren i dressyr, Bo Jenå, med sig och Ove Stensson var bisittare och assisterande för några hingstar under den långa dagen.

De 4-åriga hingstarna är i år hela 32 stycken och det är en överväldigande majoritet hoppstammade hingstar.

Av de 32 är det 13 stycken som visades vid förra årets bruksprov och nu kommer igen för att kanske höja från accepterad nivå i bästa fall till premierad eller åtminstone behålla sitt godkännande. Sedan det nya reglementet infördes 2021 har det ännu inte hänt att en ”återvändare” blivit av med sitt godkännande.

Domarekcl09511
Ove Stensson och Bo Jenå studerar sidan på en av många skimmlar under dagen. Foto: Kim C Lundin

Många hingstar hade växt till sig, en hel del hade fyllt ut med muskler och mognad men en del hade även tappat modell och gav ett tyngre intryck. Det är kanske för tidigt att konstatera det efter endast två betäckningsäsonger men det är svårt för en hingst med status accepterad att slå igenom och få ston. De två som fått flest är hingstarna Diamond Spring, 14 föl väntas i år, och Galero Asp som väntar fyra föl (konstaterade dräktigheter i Språngrulla).

För de premierade återvändarna ser det helt annorlunda ut. För Try Me-K van Kattenheye, S.J Royal Chacoon och Oneofakind OM väntas mellan 43 och 79 föl i vår. Flera av de övriga väntar runt 30 föl och i den knivskarpa konkurrens som råder är det ett gott resultat för en ung hingst.

Ontarioes3
Ontario ES visad av Örjan Larsson. Foto: Kim C Lundin

Svunnen konst att visa häst

Påtagligt många av dagens 51 visade hingstar hade handlers som sprang med sin hingst som på en hästbesiktning på tävling. Det innebär att de springer för långsamt och hingsten de visar kan inte ta ut stegen. Däremot verkar många veta vad de ska leta efter vid uppställning av sin hingst, på den punkten har det skett en förbättring. Sen är det inte lätt att få en hingst att stå still, många av gossarna under dagen hade myror i hovarna och förhoppningsvis kan de slappna av lite bättre framåt veckan.

Några lysande undantag finns såklart och Robert Willén får inte bara flitpris utan även med beröm väl godkänt. Hans lugna aura och goda handlag märktes på hela sex hingstar idag. Jens Nilsson från Stuteri Bonnarp har tränat sonen Victor Nilsson till att ta över visningen av hingstarna och junioren har börjat bra.

Kcl00481
Robert Willén med sjätte och sista hingsten för dagen Atmosphere SH – som borde varit en ”återvändare”. Foto: Kim C Lundin
Settheworldonfiregj3
Set the World on Fire GJ sprallade till det men Malou Ängermark höjde inte på ögonbrynen ens. Foto: Kim C Lundin

Spänning kom i dagen för några individer men tack vare skickligt handlag och rutin hos visarna kunde olyckor och lösa hingstar nästan helt undvikas i arenan.

I morgon är det de 3-åriga hingstarna som ska visa framhovarna och då blir det nya osedda hingstar för ögonen på AVN och publik via Equisport.tv.

Startlistor
Allt om bruksprovet hos SWB
Equisport sänder från bruksprovet (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2023 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden