Avelsnyheter
27 mars 17:16
Ridsportplus

Hallå där, Robert Willén, som visade fem hingstar på bruksprovet

SWB:s bruksprovDen första visningen av hingstarna på bruksprovet lämnade en del övrigt att önska, enligt Ridsports Kim C Lundin. Men det fanns lysande undantag. ”Robert Willén får inte bara flitpris utan även med beröm väl godkänt. Hans lugna aura och goda handlag märktes”, skrev Kim C Lundin.

Hallå där, Robert Willén, som visade fem hingstar på bruksprovet
Robert Willén i full fart tillsammans med Unique Ice T 1454 (SWB f 2019 e Crusader Ice u Corporal’s Chanell T e Corporal VDL-Opius, uppf Camilla Edberg, äg Loviseholm Stables AB). ”Åt det högställda hållet med naturlig resning, taktmässig skritt och trav med väl undersatta bakben i traven,” sa AVN. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hur viktig är den första visningen av hingstarna?
− Den är viktigare än man kan tro. Det handlar om att visa hästen exteriört och få den att framställa sig från sin bästa sida, och om att domarna ska få ett gott intryck av hästen redan första gången de ser den.

Så hur visar man en häst på ett bra sätt?
− Många springer upp med hästen som om det var en veterinärbesiktning, och det leder ofta till att hästarna springer för sakta. Jag är ganska lång och kan därmed springa fort – men det gäller att inte springa för fort heller, särskilt inte med hopphingstarna, som kanske inte har samma register i sin trav som dressyrhingstarna.

Har du tränat innan med hingstarna?
− Nej, jag har ju inte gjort det, men jag vet att exempelvis hingstarna från Loviseholm är väl förberedda och träade för uppgiften.

Atmospheresh4
Atmosphere SH (SWB f 2016 e Irco Mena u Diva (55) e Cardento-Lenski, uppf Stjärnholm Equestrian AB, äg My Lagerberg. ”Långlinjerad, obetydligt tåvid, rörlig och ganska vägvinnande skritt,” var kommentarerna om honom. 
Foto: Kim C Lundin

Vad krävs av en god visare?
− Att man är lugn och bestämd.  Jag har visat många 3-åringar, och jag försöker alltid läsa av hästarna och få dem att visa sig från sin bästa sida. Men det kan vara en konst att få hingstar att visa sig från sin bästa sida. De ska vara taggade men inte för taggade. När de travar längs långsidan är det lätt hänt att de slår över i galopp eller blir taggade. Det var en av hingstarna som blev lite för taggad den här gången.
− Sedan handlar det också att få dem att ställa upp sig korrekt.

Hur kan man förbereda hästen hemma för en visning?
− Man kan träna på en korrekt uppställning. Jag vill att de ska kunna stå korrekt uppställda på slak tygel, och att de är uppmärksamma på visaren. När man tränar hemma kan man ha någon som springer bakom och manar på, men så gör jag inte på visning, för då ska hästen ha allt fokus på mig, inte på den som springer bakom.
− Sedan ska man vänja hästen vid att gå bredvid när man leder, inte bakom. Om du lär hästen gå bakom dig skjuter du dig själv i foten när det är dags för visning.

Robert Willén

Kom tillbaka till hästlivet

Namn: Robert Willén
Ålder: 33 år
Så började det: Jag började vara hos familjen Bäckgren på Markebäck när jag var 14-15 år
Företag: Stall Robert Willén som rider in, utbildar och tävlar unga hästar
Plats: Hyr stallplatser i Stjärnhov mellan Gnesta och Flen i Sörmland
År i branschen: Hållit på sedan 2010. Provade ett vanligt jobb under 2022 men kom tillbaka till hästlivet
Ser fram mot: Jag har ett gäng fina 4-åringar i stallet som ska till ridhästtester och så småningom ut och tävla, och en del 3-åringar som ska förberedas för unghästtester. Jag har också en fin 4-åring som vi planerar att visa på bruksprovet nästa år. I år var han inte riktigt redo.

Expandera

Använder du godis som muta eller belöning?
− Väldigt sällan, och aldrig på hingstar. Jag tycker att de blir bitiga då, och jag är överlag väldigt lite för att använda godis.

Hur tränar du själv för att orka visa så många hästar?
− Jag springer inte, annat än i samband med visningar. Men jag rider ganska mycket, tio-femton hästar om dagen.

Gör du något mer under bruksprovet?
− Nej, nu är min insats där klar. Ryttarna tar över hästarna och jag får följa bruksprovet på distans, medan jag fortsätter med mina unghästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2023 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden