Avelsnyheter
25 mars 06:00

Årets bruksprov smyger igång

SWB:s bruksprovSWB:s årliga bruksprov är snart igång. Rekordmånga hingstar har börjat inta Strömsholm och Ridsport är på plats. Här finns allt du behöver veta för att hänga med.

Årets bruksprov smyger igång
Över 70 hingstar ska granskas och testas de närmaste nio dagarna. Bilden är från förra årets bruksprov. Foto: Roland Thunholm

Årets bruksprov håller på till och med lördag den 1 april. För prenumeranter kommer det att finnas massor av material här på sajten tillgängligt under veckans gång.

Under lördagen handlar det mest om att hingstarna ska installeras och möjlighet till fri ridningen inne i Strömsholms stora hall.

Det är ovanligt många hingstar som visas år, totalt finns 72 på startlistan när denna artikel skrivs. Så många har det inte varit sedan 2010, då 73 hingstar startade. Då hade reglerna ändrats så att kategorin direktkvalificerade hingstar, alltså hingstar med meriter från andra förbund som enbart visas exteriört och veterinärt, kom till. I år finns åtta sådana hingstar med – dubbelt så många som förra året.

När det gäller antalet anmälda 4-åringar – 32 stycken – har det inte varit så många sedan 2008 då 37 stycken kom till start. När det gäller 5-åringarna är årets antal, 16, det högsta sedan 2009 då 22 5-åringar gjorde bruksprovet.

Några hållpunkter under årets bruksprov

Söndag 26 mars: Veterinärbesiktning och exteriörbedömning av 4- och 5-åringarna samt prestationshingstarna.

Måndag 27 mars: Veterinärbesiktning och exteriörbedömning av 3-åriga hingstarna.

Tisdag 28 mars: Löshoppning samtliga gångartshingstar samt 3-åriga hopphingstar.

Onsdag 29 mars: Gångartsbedömning, alla 3-, 4- och 5-åringar.

Torsdag 30 mars: Avelsvärderingsnämnden presenterar vilka hingstar de bedömer ska gå vidare till fas II med möjlighet att nå premierad nivå. Så kallade kvartsamtal hålls med teamen kring de hingstar där nämnden ser att möjlighet att bli premierad finns, men det är saker de vill diskutera.
Testryttare, hoppning, 4-åringar.

Fredag 31 mars: Testryttare hoppning, 5-åringar samt prestationshingstar.
Testryttare dressyr, 4- och 5-åringar samt prestationshingstar.

Lördag 1 april: Löshoppning 3-åringar. Uppsutten hoppning 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar. Gångarter 3-åriga, 4-åriga och 5-åriga dressyrhingstar samt prestationshingstar.

Måndag den 3 april: Årets bruksprovsvinnare offentliggörs.

Startlistor

Allt om bruksprovet hos SWB

Equisport sänder från bruksprovet (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2023 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden