Avelsnyheter
30 mars 21:44
Ridsportplus

Testridning i sju timmar

SWB BruksprovTorsdagen på bruksprovet har haft ett ovanligt och intensivt program, från kvartssamtal för AVN, till exteriörbedömning av direktkvalificerade till testridning i mängder av de många hopphingstarna. Och arbetet för Jennifer Fogh Pedersen och Dave Maarse fortsätter under fredagen. Det klarnar i siktet mot de bästa adepterna denna vecka, skriver Ridsports Kim C Lundin i dagens sammanfattning.

Testridning i sju timmar
Chou Blue går mot toppen på sporten enligt testryttarna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dagens sammanfattning, som innehåller skribentens eget tyckande, måste två inledande kommentarer fällas.
1. Det var otroligt många hingstar som klarar AVN:s gränser för Premierad.
2. Landet har flera kloka hingsthållare som känner sina hingstar och agerar därefter, läs mer här, trots att de satsat mycket tid och pengar på att komma till bruksprov.

Glänsande unga hingstar

Vilka har dagens höjdpunkter varit? De har varit relativt många men med arton adepter till test av Jennifer Fogh Pedersen och Dave Maarse så visst finns det chans att några gnistrar till extra positivt. Det gäller dock att ha klart för sig att testridning på bruksprov eller på andra flerdagarprov som arrangeras för hingstar blir ganska annorlunda än till exempel när Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann testrider femåriga hopphästar. På hingstprov försöker testryttaren verkligen få fram vad som är råämnet, hästens egen talang, och vad som är tillägnad träning som visas upp av en skicklig ryttare. Vid testridning av ridhästar är det deras förmåga att ha tagit till sig träning och att tolka just den ryttarens signaler som provas och belönas.

Vad innebär då det i praktiken? Testridning av hingstar leder inte alltid till att hingsten visar upp sig bättre än med egen ryttare. I bästa fall är det precis det som sker men i en del fall ”avslöjas” hur gott jobb den egna ryttaren gör med att få allt att se rätt och fint ut. När fasaden rämnar är det inte alltid den snyggaste riduppvisningen men det är därför testridning fyller en viktig funktion. Den goda ridningen hos den ordinarie ryttaren följer inte med i leveransen som kommer i vita frigolitlådor.

Bäst i test idag

Så till dagens bästa insatser sett till testridningen – bästa ur aspekten mest positiva omdömen.

Mest positiva omdömen och lyriska uttalanden fälldes om Chou Blue (HANN br f-19 e Chacoon Blue u Ballerina J e Balou du Rouet-Lordanos. Uppfödare Gerd Janssen, ägare Farhultslund & Johan Ifverson. Ryttare: Thomas Ryan) som glänste under båda testryttarna. Hans aktier steg och oddsen sjönk i den interna tabellen om vem som kan bli bruksprovsvinnare i hoppning.

Strömsholm Chou Blue Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Chou Blue går mot toppen på sporten enligt testryttarna.

Foto: Roland Thunholm
Hack i häl var Plot Pearl Zäta JL (SWB br f-19 e Plot Blue u Baloutezz JL e Balou-Orlando. Uppfödare/ägare Jessica Lindahl & Johan Lindmark. Ryttare: Mikaela Gustaphson.) vars enda svaghet verkar vara att han gnäggar lite som en åsna, inte så testosteronstarkt precis. Jennifer Fogh Pedersen var smått lyrisk i sina omdömen.
Plot Pearl Zäta 2 230330 Rt
Plot Pearl Zäta JL

Foto: Roland Thunholm
Chaccafly CL (HOLST fx f-19 e Chacfly PS u Evista e Quiwi Dream.-Levisto Uppfödare Carsten Lauck, ägare Lövsta Stuteri AB. Ryttare: Rebecca Milton) växte faktiskt under testryttarna, såg mer avspänd ut, kanske gjorde flera gånger i hallen sitt till. Fin hoppning visades upp och han ansågs väl förberedd för uppgiften, en eloge till Lövstas beridare Rebecca Milton.
Strömsholm
Chaccafly
Photo: Roland Thunholm
Code: 718 35
Chaccafly CL med Dave Maarse. Foto: Roland Thunholm

 

Ett bevis för att det kan kännas bra mycket bättre än det ser ut från backen var Ontario ES 1452 (KWPN br f-19 e Kashmir van’t Schuttershof u Hosanne ES e Kannan-Lancer II. Uppfödare E. Schep, ägare VDL Stud. Ryttare: Magnus Österlund.). Det såg svårt ut men båda testryttarna vittnade om att de suttit på en riktig klasshäst – och det är helt i sin ordning. Testridningen finns till för att ge AVN mer information än de hade innan och här fick de klara besked.

Strömsholm
Ontario.
Photo: Roland Thunholm
Code: 718 35
Ontario ES hade massor av scope. Foto: Roland Thunholm

 

I all korthet

De kvalificerade hingstarna visade upp sig idag för exteriörbedömning och de åtta kom för ett kort besök för att sen inte synas mer i sömmarna. Tidigare i veckan klagade undertecknad på att konsten att visa häst och hingst i synnerhet verkade vara lite bortglömd med få men lysande undantag.
Idag blev undertecknad bönhörd när Sara Skeppstrand, Verbena Dressage, visade fram familjens uppfödning Zucchero (SWB isab f-19 e Zafferano u Duschesse SD (55) e Ampere-De Niro Uppfödare/ägare Verbena AB. Ryttare: Sara Skeppstrand.) Titta bara på bilderna i galleriet här, de kan fungera som en instruktionsserie. Sen är Zucchero verkligen söt som socker, men ännu bättre – väldigt mjuk och rörlig – helt enkelt en version 2.0 av pappa Zafferano med väldigt mycket av Amperes rörelsemekanik i sig.

Länk till artikel om testridning torsdag

Allt om bruksprovshingstarna
Equisport sänder från bruksprovet (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2023 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden